Smetanová česneková polévka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 palička česnek 500 ml vývar 150 g máslo 500 ml mléko 2 ks cibule 200 ml bílé víno 50 ml olivový olej 4 lžíce hladká mouka 250 ml smetana na vaření 4 lžičky mořská sůl podle chuti bílý pepř sušený tymián na ozdobu ovčí sýr krutony
Postup Smetanová česneková polévka recept
Postup přípravy receptu
-
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a skoro všechny stroužky nastrouháme. Dva až tři stroužky odložíme na později.
Cibuli dáme do hrnce na rozpálený olej s máslem, orestujeme na mírném plameni a přidáme česnek. Potom přidáme bílé víno, vývar, drcený tymián a vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Mezitím v misce smícháme hladkou mouku s mlékem a potom postupně vlijeme do polévky. Polévku dochutíme soli a bílým pepřem a vaříme ještě 15 minut.
Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme, aby byla jemná. Na závěr přidáme smetanu na vaření a dva až tři stroužky česneku pro zvýraznění chuti.
Smetanovou česnekovou polévku podáváme v hrnku s krutony a ozdobíme nastrouhaným ovčím sýrem, nebo parmazánem, který s touto krémovou polévkou vytvoří zajímavou konzistenci.