Smetanová polévka ze zeleného chřestu recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce máslo 300 ml voda 1 lžíce hladká mouka 1 špetka muškátový oříšek 500 ml zeleninový vývar 150 ml smetana ke šlehání 300 g zelený chřest podle chuti sůl čerstvá petrželka
Postup Smetanová polévka ze zeleného chřestu recept
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme a odkrojíme hlavičky v délce asi 3 cm. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 2 - 3 minuty. Hlavičky chřestu scedíme a odložíme stranou. Zbylé části nakrájíme nadrobno, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme 10 minut.
Oba vývary i s uvařeným chřestem (bez hlaviček) necháme trochu vychladnout a poté rozmixujeme.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji smetanou a důkladně rozmícháme dohladka. Přilijeme rozmixovanou polévku a dochutíme muškátovým oříškem, podle potřeby dosolíme a krátce povaříme.
Smetanovou polévku ze zeleného chřestu podáváme s krutony, případně jen přikusujeme oblíbené pečivo.