Smetanový zapečený květák recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
2 lžíce máslo
2 ks žloutek
tuk
1 ks květák
250 ml sladká smetana
100 g tavený sýr
1 lžíce sušená bazalka
150-200 g ementál nebo jiný tvrdý sýr

Postup přípravy receptu

  1. Očištěný květák rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme.

  2. Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme.

  3. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Tu zředíme s trochou vývaru a provaříme. Přidáme do něj tavený sýr a vše vyšleháme metličkou dohladka. Pak omáčku osolíme, přidáme bazalku a nakonec přilijeme smetanu. Omáčku povaříme dohusta. Pak ji odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.

  4. Vymažeme si zapékací misku. Vyložíme ji květákem, zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

  5. Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen do té doby, než květák a sýr začnou zlátnout.

  6. Takto připravený květák podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!