Smetanový zapečený květák recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 2 lžíce máslo 2 ks žloutek tuk 1 ks květák 250 ml sladká smetana 100 g tavený sýr 1 lžíce sušená bazalka 150-200 g ementál nebo jiný tvrdý sýr
Postup Smetanový zapečený květák recept
Postup přípravy receptu
-
Očištěný květák rozdělíme na růžičky a namočíme na 15 minut do octové nebo slané vody, abychom se zbavili drobného hmyzu. Pak květák uvaříme ve slané vodě nebo v páře. Vodu z květáku nevyléváme.
Uvařený květák rozdělíme na menší růžičky a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vymícháme jíšku. Tu zředíme s trochou vývaru a provaříme. Přidáme do něj tavený sýr a vše vyšleháme metličkou dohladka. Pak omáčku osolíme, přidáme bazalku a nakonec přilijeme smetanu. Omáčku povaříme dohusta. Pak ji odstavíme z ohně a přimícháme do ní žloutky.
Vymažeme si zapékací misku. Vyložíme ji květákem, zalijeme sýrovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
Misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme jen do té doby, než květák a sýr začnou zlátnout.
Takto připravený květák podáváme jako hlavní jídlo nebo jako přílohu.