Špenátová krémová polévka s knedlíčky recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 2 - 3 stroužky česnek olej sůl 650 - 700 ml vývar 1 ks vejce 2 lžíce máslo 1 ks cibule 150 ml smetana 100 ml smetana 450 g špenát 3 lžíce hladká mouka mletý černý pepř 50 g špenátové listy 150 - 200 g dětská krupička 1 - 1,5 lžička červená kari pasta
Postup Špenátová krémová polévka s knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Špenát očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku
Na malém množství oleje zvolna osmahneme cibulku dozlatova. Pak za stálého míchání přidáme česnek, červenou kari pastu, špetku římského kmínu a kurkumu, vše restujeme ještě asi 1 - 2 minuty. Jakmile se koření rozvoní, přilijeme vývar, který přivedeme k varu a zahustíme světlou jíškou. Takto připravený základ na špenátovou polévku zvolna vaříme 10 minut. Poté vmícháme nakrájený špenát, pepř a sůl a vše ještě asi 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme dohladka, přilijeme smetanu a jen krátce necháme přejít varem
Připravíme si špenátové knedlíčky. V míse prošleháme smetanu s vejcem a vmícháme nasekaný špenát. Směs osolíme, opepříme a postupně zahustíme dětskou krupičkou tak, aby vzniklo nepříliš lepivé těsto. Z těsta tvoříme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě přibližně 4 - 6 minut (podle velikosti)
Špenátové knedlíčky rozdělíme na porce, přelijeme pikantním špenátovým krémem a ihned podáváme. Špenátová krémová polévka s knedlíčky skvěle zasytí i zahřeje.