Špenátová nádivka s uzeným jazykem recept

Apetit Recepty chuťovky

Suroviny na recept

3 - 4 stroužky česnek
olej
sůl
6 ks vejce
150 g máslo
1 ks cibule
300 ml smetana
2 - 3 ks šalotka
1 ks bobkový list
5 kuliček nové koření
muškátový oříšek
1 hrst zelená petrželka
2 - 3 hrstě salát polníček
mletý černý pepř
10 kuliček celý černý pepř
200 g čerstvý špenát
1 lžička sušený česnek
250 g bílé pečivo
500 g vařený uzený hovězí jazyk

Postup přípravy receptu

  1. Uzený jazyk omyjeme, vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Asi po 10 minutách varu vodu slijeme a jazyk zalijeme čerstvou studenou vodou. Přidáme 1 oloupanou cibuli, česnek, celý pepř, nové koření a bobkový list a jazyk uvaříme doměkka. Ještě horký jazyk pod studenou tekoucí vodou oloupeme a poté nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme na kostičky, na oleji osmažíme dozlatova a necháme okapat. Den staré bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme je oschnout

  2. Listy špenátu očistíme, zbavíme stopek a na 1 minutu vložíme do vroucí osolené vody ochucené lžičkou sušeného česnekového prášku. Oblanžírovaný špenát ihned zchladíme v ledové vodě a necháme okapat. Potom listy špenátu vymačkáme a spolu s polníčkem a čerstvou petrželkou nasekáme nadrobno

  3. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Ve velké míse našleháme změklé máslo se solí do pěny a postupně do másla zapracujeme jeden žloutek za druhým. Oschlé pečivo zalijeme smetanou, rychle promícháme a přidáme spolu s uzeným jazykem, osmaženou cibulkou a oblanžírovaným špenátem k našlehanému máslu se žloutky. Směs ochutíme pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem, krátce promícháme a odlehčíme z bílků ušlehaným sněhem

  4. Takto připravenou směs na nádivku rozprostřeme do pekáčku (20 x 30 cm), který jsme předem vyložili pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu trouby a velikosti pekáčku

  5. Upečenou špenátovou nádivku s uzeným jazykem vyjmeme z trouby a necháme ještě asi 5 - 8 minut "dojít " v pekáčku. Až potom ji pomocí pečícího papíru vyjmeme a může porcovat

  6. Špenátovou nádivku s uzeným jazykem můžeme podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší a čerstvou zeleninou, ale i jako teplou nebo studenou chuťovku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!