Staročeské tvrdačky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- krém 150 g máslo 1 ks žloutek 375 ml mléko 50 g cukr moučka 5 lžic hrubá mouka těsto 5 lžic máslo 125 ml mléko 3 lžíce med 200 g cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 400 g hladká mouka 1 ks kypřící prášek do pečiva poleva 200 g cukr moučka 2 lžíce citronová šťáva 2 lžíce horké mléko na potření pikantní marmeláda
Postup Staročeské tvrdačky recept
Postup přípravy receptu
-
Prosejeme si hladkou mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a cukrem moučka. V mléce rozpustíme med a zahříváme, ale nevaříme! Vlažnou tekutinou zaděláme vláčné těsto, které rozpůlíme a vyválíme dvě placky na silné stéblo.
Placky upečeme na vymazaném plechu, případně použijeme pečící papír, který ještě potřeme olejem.
Na krém rozšleháme ve třetině mléka hrubou mouku a zavaříme do zbylého mléka na hustou kaši, potom zašleháme žloutek. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Cukr přidáváme po lžičkách a zašleháme. Dále po lžících vmícháme vychladlou kaši a šleháme, až krém nabude a je hladký.
Na polevu umícháme 200 g cukru moučka s 2 lžícemi horkého mléka a 2 lžícemi citronové šťávy. Pokud se rozhodneme polít moučník až před podáváním, musíme počkat, až bude poleva polosuchá, jinak by se nám mohla bortit.
Jednu placku potřeme marmeládou, na ni rozetřeme krém, přiklopíme druhou, tu také potřeme marmeládou a přelijeme polevou.
Po upečení pláty těsta ztvrdnou, díky náplni zvláční a nabudou. Uložíme je do chladna a za čtyři dny je nakrájíme na řezy asi 2,5 - 3 cm široké a 7 cm dlouhé.
Staročeské tvrdačky podáváme dobře odležené jako velmi vláčný a lahodný moučník.