Steak z tuňáka na grilu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
1 ks citron
3 plátky citronová kůra
1 lžíce vinný ocet
1 svazeček čerstvá bazalka
1 lžička drcený černý pepř
1 lžička hrubozrnná sůl
1 hrnek extra panenský olivový olej
4 ks steak z tuňáka

Postup přípravy receptu

  1. Podle toho, jak upravené maso z tuňáka koupíme, odstraníme případnou kůži a nakrájíme si steaky silné cca 2 cm. Pokud koupíme již váleček masa připravený na steaky, máme práci jednodušší. Z nakrájených steaků vyřízneme případné krvavé skvrny. Opláchneme je pod tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami

  2. V mixéru smícháme bazalku, česnek, citronovou kůru a šťávu, vinný ocet, olej, sůl a pepř

  3. Do skleněné zapékací mísy nalijeme třetinu marinády a položíme do ní steaky z tuňáka. Zbytek marinády nalijeme na steaky. Dáme do lednice marinovat na 1 - 2 hodiny. Během této doby steaky několikrát obrátíme

  4. Připravíme gril na přímé grilování a předehřejeme ho na vysokou teplotu. Milovníci kouře mohou při grilování použít dřevěné lupínky k uzení ryb k vytvoření kouřového aroma. U dřevěného grilu vhodíme namočené a okapané lupínky přímo na rozžhavené uhlí. U plynového grilu použijeme udící box, pokud je jím gril vybaven. Až bude grilovací rošt horký, očistíme ho kartáčem a potřeme olejem, aby se nám steaky nepřichytávaly

  5. Steaky z tuňáka položíme na grilovací rošt a grilujeme podle naší chuti - středně propečené steaky budou hotové za 4 - 6 minut z každé strany. Vždy v polovině grilování z každé strany otočíme steaky o 45 stupňů, aby se vytvořila perfektní mřížka na povrchu steaků (otisk grilovacího roštu). Po ugrilování necháme steaky z tuňáka na talíři ještě 2 - 3 minuty odpočinout

  6. Steaky z tuňáka na grilu podáváme se zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!