Steak z vepřové krkovice recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 plátky vepřová krkovice
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
podle potřeby
máslo
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme napříč svalových vláken na 2 - 3 cm silné stejnoměrné plátky. Maso nikdy nenaklepáváme, nepícháme do něho, ani nijak nenařezáváme, aby neztrácelo vodu, a to po celou dobu přípravy. Ale je dobré, pokud nařízneme tuk po obvodu plátků, aby se nám maso nekroutilo. Prozatím nesolíme a nepepříme. Steaky by měly mít před zahájením tepelné úpravy pokojovou teplotu, stačí je hodinu dopředu vytáhnout z lednice.

  2. Pánev, nejlépe litinovou, rozpálíme nasucho na vysokou teplotu, steaky lehce potřeme olivovým olejem a opékáme 2 - 3 minuty z každé strany. Poté je dáme na 5 - 8 minut dopéct do trouby rozehřáté na 180 °C, předtím ale dáme na jednotlivé steaky kousek másla. Po dopečeni steaky z vepřové krkovice vyndáme z trouby a necháme zhruba 5 minut odpočívat a v tomto čase je z obou stran osolíme a opepříme. Teprve poté steaky krájíme a servírujeme.

  3. Steak z vepřové krkovice podáváme například s pečenými brambory a přelité šťávou, kterou uděláme z výpeku ze steaků, bílého vína a kousku másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!