Štrúdl se strouhanými jablky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 2 lžíce olej 1 špetka sůl 1 ks vejce máslo 1 lžíce ocet 1 ks žloutek mletá skořice 2 balíčky vanilkový cukr 800 g hladká mouka citronová šťáva 100 ml vlažná voda 2,5 hrstě jemná strouhanka 0,8 - 1 kg kyselejší jablko
Postup Štrúdl se strouhanými jablky
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, vejce, žloutku, octa, soli, vody a oleje vypracujeme na vále hladké a nelepivé těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny odpočinout
Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a dokola jádřince nastrouháme nahrubo, pokapeme citronovou šťávou. Strouhanku nasucho opražíme, smícháme s jablky a vanilkovým cukrem
Těsto rozdělíme na 2 díly. Pomocí rukou těsto roztáhneme, potřeme rozpuštěným máslem a opět roztahujeme do stran. Opět potřeme máslem, do středu navršíme jablkovou náplň a posypeme mletou skořicí. Opatrně zavineme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a okraje ohrneme dospodu. Štrúdl se strouhanými jablky opět potřeme máslem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 45 minut, až je povrch zlatavý
Štrúdl se strouhanými jablky nakrájíme na plátky a podáváme k čaji.