Sváteční masová roláda recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
1 lžička sůl
2 ks vejce
2 lžíce olivový olej
200 g kuřecí prsa
500 g mleté hovězí maso
150 g kuřecí játra
0,5 lžiček čerstvě mletý černý pepř
200 ml smetana 33 %
200 g prosciutto crudo
200 g uzená vepřová krkovička bez kosti

Postup přípravy receptu

  1. Omytá a osušená kuřecí prsa pokrájíme na kostky o hraně asi 1 cm. Na olivovém oleji zprudka opečeme kousky masa, asi 5 - 7 minut, vybereme je na talíř a necháme úplně vychladnout

  2. V tom stejném oleji zprudka opražíme kuřecí játra a odzkoušíme píchnutím do jater, zda nevytéká krvavá šťáva. Když už vytéká jen čirá šťáva, vypneme plamen a necháme také vychladnout. Čas smažení je také cca 5 - 7 minut. Ani játra, ani kuřecí prsa nesolíme a ničím nekořeníme

  3. Nyní se pustíme do přípravy směsi. Do mísy dáme jemně mleté hovězí maso, případně vepřové maso z plecka, či mix mletého masa, sůl, čerstvě mletý černý pepř, prolisovaný česnek, vejce, sladkou smetanu a postupně začneme směs důkladně zpracovávat na hladkou kaši. Potom přidáme připravená kuřecí prsa, které zapracujeme do směsi. Dále přidáme uzenou krkovičku pokrájenou nejprve na tenké plátky a potom na čtverce o straně cca 1 cm

  4. Všechno znovu důkladně zpracujeme a směs odložíme na 4 hodiny do chladničky odpočívat, aby se roláda pěkně spojila a propojily se všechny chutě. Není to pravá faš, avšak sladká smetana směs úžasně zjemní a odlehčí a navíc spolu s vejci krásně váže

  5. Formu na srnčí hřbet vyložíme tenkými plátky prosciutto crudo tak, aby se navzájem překrývaly a okraje byly převislé navenek. Na dno formy dáme polovinu připravené směsi, ve středu vyhloubíme mělkou rýhu, do kterého poukládáme polovinu opražených kuřecích jater, zakryjeme druhou polovinou směsi, povrch uhladíme hřbetem polévkové lžíce namočené ve studené vodě a zakryjeme převislou částí prosciutto crudo a přikryjeme alobalem

  6. Roládu vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 1 hodinu, vybereme z trouby, odstraníme alobal a ještě za tepla roládu vyklopíme z formy na plech s pečící fólií. Vrátíme do trouby a při stejné teplotě roládu dopečeme do pěkné červené barvy - asi 10 minut. Masovou roládu vybereme, necháme vychladnout a dáme ji na 12 hodin odpočinout do chladničky, aby dobře ztuhla a držela tvar. Během odpočívání se pěkně rozvinou v roládě všechny chutě

  7. Když nadejde den D, roládu pokrájíme na řezy o tloušťce asi 1,5 cm a podáváme na listech ledového salátu s cherry rajčaty. Přílohou může být čerstvě upečený chléb či pečivo a samozřejmě dobře vychlazené pivo. Kdo chce, může podávat dobře vychlazené kvalitní suché bílé víno Chardonay

  8. Recept vkládám k blížícím se Velikonocům, kdy může být tato roláda skvělým pohoštěním, ale je výborná i k různým slavnostním příležitostem v rodině a pro návštěvy. Sváteční roláda má krásnou jednolitou strukturu směsi s pěknou mozaikou z kuřecích prsou, uzené krkovičky a kuřecích jater

  9. Na obrázku je patrné, že spolu dobře drží všechno, co jsme do směsi použili. Prosciuto tvoří krásný obal rolády, kterou výborně doplní i chuťově. Je to vynikající symfonie chutí použitých surovin. Roláda nádherně zkrášlí sváteční stůl a výborně chutná každému ze stolujících

  10. Vřele doporučuji připravit masovou roládu pro slavnostní příležitost. Příprava není vůbec těžká a výhodou této rolády je, že se dá připravit v časovém předstihu dopředu a můžeme se naplno věnovat svým milovaným, pozvaným hostům a přátelům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!