Tagliatelle se smrži, špenátem, rajčaty a parmazánem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 stroužek česnek 2 ks vejce 1 ks cibule 2 lžíce olivový olej 100 g cherry rajčata 0,25 lžiček mletá kurkuma mořská sůl 100 g čerstvý baby špenát 1 ks sušená pálivá paprička sýr Parmigiano Reggiano 50 g masitá uzená slanina 1 hrst sušení smrži 200 g mouka semolina durum
Postup Tagliatelle se smrži, špenátem, rajčaty a parmazánem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku semolina durum, dvě vejce a 1/4 lžičky kurkumy, ani ne tak kvůli barvě a chuti, semolina je pěkně žlutá sama o sobě, ale hlavně pro její zdravotní účinky, chuť neovlivňuje
Sůl do těsta nepřidáváme, zbytečně vysušuje těsto. Jen krátce o účincích kurkumy, která dobře působí při poruchách trávícího traktu, zlepšuje činnost žaludku s játry, snižuje cholesterol, podporuje vylučování žluči, posilňuje žaludek, působí pozitivně na zápalové onemocnění kloubů jako například reumatoidní artritidu. Dále je vhodná při prevenci chorob spojených s oxidačným stresem, snižuje riziko nádorových onemocnění, posilňuje imunitu, zlepšuje činnost mozku, snižuje riziko Alzheimerové choroby a má jiné příznivé účinky
Semolina je mouka z tvrdé pšenice Triticum durum, která je vhodná hlavně na výrobu kvalitních těstovin, nerozvaří se a je výživná. Semolina má vysoký obsah lepku, proto není vhodná pro bezlepkové diety, avšak má nízký glykemický index - uvádí se méně než 55 ve škále od 0 do 100 a je velmi vhodná pro diabetiky
Z uvedených surovin vymícháme tužší těsto a uděláme z něj dvě menší koule. Jednu z nich zabalíme do fólie, aby neoschla. Z té první vyválíme tenké, téměř průhledné těsto o tloušťce asi 1 mm, které necháme volně proschnout na stole - asi 1 hodinu. Stejně to uděláme i s druhou částí. Potom vyválené těsto stočíme jako závin, ale ne na těsno, a pokrájíme ho ostrým nožem na pásky o šířce asi 1 cm, více netřeba, vařením se zvětší jejich objem
Pásky rozvineme po délce a necháme je ještě volně proschnout - asi půl hodiny. Dají se i usušit a odložit do zásoby. Než těsto proschne, namočíme sušené smrže na 30 minut do teplé vody. Cherry rajčata pokrájíme na čtvrtiny. Čerstvý baby špenát odstopkujeme, omyjeme a necháme odkapat
Jednu malou sušenou pálivou papričku pokrájíme nadrobno. Cibuli nakrájíme na kostky a domácí uzenou slaninu na proužky. Tagliatelle dáme vařit do osolené vroucí vody, čerstvě vyrobené tagliatelle vaříme jen 4 - 5 minut od chvíle, když voda znovu začne vřít a objeví se na hladině. Tagliatelle usušené dopředu do zásoby vaříme asi 7 - 8 minut. Výhodou semolinových těstovin je, že se nerozvaří
Na horkém oleji orestujeme pokrájenou domácí uzenou slaninu, sušenou pálivou papričku, scezený baby špenát a cherry rajčata, přidáme prolisovaný česnek, namočené smrže i s vodou, ve které byli namočení a restujeme je do změknutí a odpaření tekutiny. Čerství smrži jsou ještě lepší
Uvařené tagliatelle scedíme, ale zbytečně je neproplachujeme studenou vodou, aby se zachovala chuť těstovin. Část vody z vaření zachytíme a i s touto zachycenou vodou přidáme tagliatelle k ostatní orestované zelenině, promícháme a všechno spolu ještě krátce orestujeme
Horké tagliatelle spolu se smrži a zeleninou rozdělíme na talíře, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a na povrch nasypeme tenoučké hoblinky sýra Parmigiano reggiano, které děláme za čerstva přímo nad talířem pomocí škrabky na zeleninu
Jde o velmi chutné, lehké a ve finále rychlé jídlo s delikátními voňavými smrži úžasné chuti, výborně doplněné chutí jemné zeleniny, domácí uzené slaniny a vynikajícího sýra ve spojení s domácími těstovinami, které jsou výrazně kvalitnější a zdravější než ty koupené z obchodu. Skutečně to není žádná velká námaha a ani žádná věda, vlastní práce se vyplatí a úžasně odmění.