Thajské barbecue kuře recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
2 lžičky sůl
1 šalotka
2 lžičky mletý pepř
2 lžíce rybí omáčka
0.5 lžičky semínka římského kmínu
1 lžíce nasekaný koriandrový kořen
1 lžička drcený kardamon
7 stroužků rozmačkaný česnek
šťáva z 1 citronu
3 lžíce rostlinný olej
1 středně velké kuře
500 g kuřecí křídla

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si všechny suroviny, abychom je měli pohotově při ruce. V třecí misce, hmoždíři nebo v kuchyňském robotu rozetřeme ingredience na hrubou "kořeněnou pastu": 2 lžičky mletého pepře, ¼ až ½ lžičky semínek římského kmínu (cumin), 2 lžičky hrubé soli, 1 lžíce hrubě nasekaného koriandrového kořene, 1 lžička drceného kardamonu

  2. 1 šalotku, 7 rozmačkaných stroužků česneku.

  3. Smícháme připravenou pastu se lžičkou hnědého cukru, rybí omáčkou, šťávou z citronu a rostlinným olejem a dobře promícháme.

  4. Podél páteře rozříznuté kuře rozevřeme jako knihu, tak aby nabylo podobu ploché desky. Odřízneme přebytečnou kůži i tuk a odsekneme křidýlka. Takto upravené kuře marinujeme v připravené "kořeněné pastě" a surovinami "na ochucení" nejméně 1 hodinu, nejlépe přes noc. Rozehřejeme gril a kuře na středním plameni je připravujeme, až je propečené (35 - 40 minut). Alternativně můžeme kuře upéci v troubě při 190° po dobu asi 1 hodiny. Pak je necháme asi 10 minut odpočinout, aby se vrátily šťávy zpět z povrchu dovnitř masa. Pak začneme porcovat a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!