Tradiční domácí kremrole recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto 2
0 lžiček sůl
1 lžička ocet
150 ml voda
250 g hladká mouka
na potření
2 ks vejce
krém
100 g bílek
100 g cukr krupice
na ozdobu
cukr moučka
těsto 1
50 g hladká mouka
300 g rostlinný tuk
podle potřeby
hladká mouka na vál

Postup přípravy receptu

  1. Z hladké mouky a změklého tuku nakrájeného na drobné kostičky rychle vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Připravené těsto rozválíme na čtverec 15 x 15 cm a na 30 minut uložíme do chladničky ztuhnout.

  2. Na vodové těsto promícháme studenou vodu se solí a octem. Roztok postupně přiléváme do mouky a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a na 15 minut uložíme do chladna odpočinout.

  3. Vodové těsto rozválíme na pomoučněném vále do tvaru kříže, na střed položíme tukové těsto a konce kříže přes něj přehneme. Připravené těsto rozválíme na plát 30 x 60 cm. Třetinu plátu přehneme směrem ke středu a přikryjeme protilehlou třetinou. Pás o velikosti 30 x 20 cm přikryjeme folií a 20 minut necháme odpočívat.

  4. Poté plát znovu rozválíme na velikost 30 x 60 cm. Postup opakujeme dvakrát. Při třetím rozvalování složíme těsto na čtyřikrát, protilehlé čtvrtiny přehneme směrem ke středu a přeložíme na polovinu. Plát uložíme na 1 hodinu do chladna.

  5. Ztuhlé těsto rozválíme na plát asi 3 mm silný a rozdělíme ho rádýlkem na 20 proužků o šířce 3 cm. Proužky natočíme na kovové trubičky a potřeme rozšlehaným vejcem. Kremrole pečeme ve vyhřáté troubě při 200° asi 20 minut. Upečené je necháme mírně zchladnout na trubičce a pak je sejmeme.

  6. Bílky ušleháme ve vodní lázni s polovinou cukru do zhoustnutí, pak bílky z lázně vyjmeme, přidáme zbylý cukr a vyšleháme tuhý krém. Vychladlé kremrole naplníme ušlehaným krémem.

  7. Tradiční domácí kremrole servírujeme pocukrované jako výborný zákusek s šálkem kávy nebo čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!