Tradiční domácí kremrole recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 0 lžiček sůl 1 lžička ocet 150 ml voda 250 g hladká mouka na potření 2 ks vejce krém 100 g bílek 100 g cukr krupice na ozdobu cukr moučka těsto 1 50 g hladká mouka 300 g rostlinný tuk podle potřeby hladká mouka na vál
Postup Tradiční domácí kremrole recept
Postup přípravy receptu
-
Z hladké mouky a změklého tuku nakrájeného na drobné kostičky rychle vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Připravené těsto rozválíme na čtverec 15 x 15 cm a na 30 minut uložíme do chladničky ztuhnout.
Na vodové těsto promícháme studenou vodu se solí a octem. Roztok postupně přiléváme do mouky a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a na 15 minut uložíme do chladna odpočinout.
Vodové těsto rozválíme na pomoučněném vále do tvaru kříže, na střed položíme tukové těsto a konce kříže přes něj přehneme. Připravené těsto rozválíme na plát 30 x 60 cm. Třetinu plátu přehneme směrem ke středu a přikryjeme protilehlou třetinou. Pás o velikosti 30 x 20 cm přikryjeme folií a 20 minut necháme odpočívat.
Poté plát znovu rozválíme na velikost 30 x 60 cm. Postup opakujeme dvakrát. Při třetím rozvalování složíme těsto na čtyřikrát, protilehlé čtvrtiny přehneme směrem ke středu a přeložíme na polovinu. Plát uložíme na 1 hodinu do chladna.
Ztuhlé těsto rozválíme na plát asi 3 mm silný a rozdělíme ho rádýlkem na 20 proužků o šířce 3 cm. Proužky natočíme na kovové trubičky a potřeme rozšlehaným vejcem. Kremrole pečeme ve vyhřáté troubě při 200° asi 20 minut. Upečené je necháme mírně zchladnout na trubičce a pak je sejmeme.
Bílky ušleháme ve vodní lázni s polovinou cukru do zhoustnutí, pak bílky z lázně vyjmeme, přidáme zbylý cukr a vyšleháme tuhý krém. Vychladlé kremrole naplníme ušlehaným krémem.
Tradiční domácí kremrole servírujeme pocukrované jako výborný zákusek s šálkem kávy nebo čaje.