Třený koláč s jablky recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 125 g cukr 1 špetka sůl 3 ks vejce 2 lžíce mléko 750 g jablko 1 balíček vanilkový cukr 1 lžička citronová kůra 250 g polohrubá mouka 2 lžičky kypřící prášek citronová šťáva 160 g změklé máslo na ozdobu cukr moučka podle potřeby tuk na vymazání
Postup Třený koláč s jablky recept
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. pokapeme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout. Jablka ale opékat nemusíme.
V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.
Troubu mezitím předehřejeme na 200 °C. Pak smcháme mouku s kypřícím práškem a mlékem. Vmícháme do vajec, až získáme polotuhé třené těsto.
Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak,aby se plátky z části překrývaly. V troubě pečeme koláč s jablky asi 40 - 50 minut.
Po vychladnutí třený koláč s jablky pocukrujeme a nakrájíme na cca 12 kousků.