Třený koláč s jablky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

125 g cukr
1 špetka sůl
3 ks vejce
2 lžíce mléko
750 g jablko
1 balíček vanilkový cukr
1 lžička citronová kůra
250 g polohrubá mouka
2 lžičky kypřící prášek
citronová šťáva
160 g změklé máslo
na ozdobu
cukr moučka
podle potřeby
tuk na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. pokapeme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla a plátky jablek na něm krátce dozlatova opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout. Jablka ale opékat nemusíme.

  2. V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.

  3. Troubu mezitím předehřejeme na 200 °C. Pak smcháme mouku s kypřícím práškem a mlékem. Vmícháme do vajec, až získáme polotuhé třené těsto.

  4. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak,aby se plátky z části překrývaly. V troubě pečeme koláč s jablky asi 40 - 50 minut.

  5. Po vychladnutí třený koláč s jablky pocukrujeme a nakrájíme na cca 12 kousků.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!