Turecký kuřecí kebab recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžička sůl
0,5 ks citron
1 lžíce kečup
1 lžíce olivový olej
1 lžička mletý kmín
1 lžička mletý zázvor
1 lžíce mletá sladká paprika
1 lžička mletý černý pepř
500 g kuřecí prsní řízek
1 kelímek řecký bílý jogurt

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy dáme bílý jogurt řeckého typu a zalijeme trochou olivového oleje, přidáme sůl, mletý černý pepř, mletou červenou sladkou papriku, mletý kmín, mletý zázvor, prolisované dva stroužky česneku (kdo má rád, může dát česneku i více), lžíci kečupu a mísu zalijeme trochou vody, do které předtím vymačkáme cca půlku citronu. Všechny ingredience důkladně smícháme v míse

  2. Kuřecí prsa nakrájíme na stejné kostky (spíše menší). Pokud máme kuřecí prsa s kostí, tak vykostíme. Do připravené směsi přidáme kousky kuřecího masa a důkladně v marinádě obalíme ze všech stran. Vše necháme v míse a necháme minimálně dvě hodiny odležet v lednici. Čím déle však necháme odležet, tím lépe

  3. Marinované kostky masa napichujeme těsně za sebe do libovolné dálky na šampury (nerezová tyčka na přípravu kebabu). Pokud šampury nemáme, můžeme napíchnout na cokoli jiného, klidně třeba i na špejle, které pokládáme na gril. Nikdy ne na přímý oheň, pouze na žhavé uhlíky

  4. Turecký kuřecí kebab grilujeme tak dlouho, dokud není kuřecí na obou koncích špejle či šampury viditelně propečené až ke svému středu. Kebab lze připravit i na pánvi, není to ale úplně ono, daleko lepší chuti dosáhneme grilováním

  5. Turecký kuřecí kebab po vyjmutí z grilu opatrně stáhneme z tyčky na talíř a ihned podáváme. V Turecku je kebab podáván s grilovaným rajčetem a paprikou, k tomu nakrájenou červenou cibulí a pita chlebem. Nebo v Íránu je častá jako příloha vařená rýže zalitá rozpuštěným máslem a chilli paprička.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!