Tvarohový koláč speciál recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 ks vejce 75 ml mléko 30 g droždí 70 g cukr moučka 400 g polohrubá mouka 8 g kypřící prášek 70 g tuk na pečení drobenka 35 g máslo 60 g cukr moučka 100 g hrubá mouka náplň 0.5 ks citron 150 g cukr moučka 10 g hrubá mouka 500 g polotučný tvaroh
Postup Tvarohový koláč speciál recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál navážíme mouku cukr a tuk. Plech vymažeme máslem. Do hrnku nalijeme mléko, odebereme 3 lžíce mouky, lžičku cukru a přidáme droždí. Lžičkou rozmícháme kvásek a dáme vykynout, až zdvojnásobí objem. Do zbylé mouky vmícháme prášek do pečiva, přidáme vejce, vykynutý kvásek a rukama vypracujeme hladké těsto. Potom je na vále rozválíme, přeneseme na plech a válečkem rozválíme až ke krajům plechu.
Připravíme si náplň a drobenku. Z citronu ostrouháme kůru a použijeme ji do náplně. Do mísy dáme všechny ingredience na náplň a vařečkou, případně šlehačem rozmícháme. Je-li náplň tuhá, přidáme trochu mléka. Do jiné misky navážíme ingredience na drobenku a rukama zpracujeme, až se vytvoří drobenka.
Náplň rozetřeme na těsto, posypeme drobenkou a vložíme do rozehřáté trouby. Tvarohový koláč speciál pečeme 18 minut při 190 °C. Místo tvarohové náplně můžeme koláč poklást, půlenými meruňkami, švestkami, rynglemi, nebo posypat rybízem nebo borůvkami.
Upečený tvarohový koláč speciál necháme trochu vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Energetická hodnota je 1200kJ/100g (pro tvarohovou náplň).