Tvarohový koláč speciál recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 ks vejce
75 ml mléko
30 g droždí
70 g cukr moučka
400 g polohrubá mouka
8 g kypřící prášek
70 g tuk na pečení
drobenka
35 g máslo
60 g cukr moučka
100 g hrubá mouka
náplň
0.5 ks citron
150 g cukr moučka
10 g hrubá mouka
500 g polotučný tvaroh

Postup přípravy receptu

  1. Na vál navážíme mouku cukr a tuk. Plech vymažeme máslem. Do hrnku nalijeme mléko, odebereme 3 lžíce mouky, lžičku cukru a přidáme droždí. Lžičkou rozmícháme kvásek a dáme vykynout, až zdvojnásobí objem. Do zbylé mouky vmícháme prášek do pečiva, přidáme vejce, vykynutý kvásek a rukama vypracujeme hladké těsto. Potom je na vále rozválíme, přeneseme na plech a válečkem rozválíme až ke krajům plechu.

  2. Připravíme si náplň a drobenku. Z citronu ostrouháme kůru a použijeme ji do náplně. Do mísy dáme všechny ingredience na náplň a vařečkou, případně šlehačem rozmícháme. Je-li náplň tuhá, přidáme trochu mléka. Do jiné misky navážíme ingredience na drobenku a rukama zpracujeme, až se vytvoří drobenka.

  3. Náplň rozetřeme na těsto, posypeme drobenkou a vložíme do rozehřáté trouby. Tvarohový koláč speciál pečeme 18 minut při 190 °C. Místo tvarohové náplně můžeme koláč poklást, půlenými meruňkami, švestkami, rynglemi, nebo posypat rybízem nebo borůvkami.

  4. Upečený tvarohový koláč speciál necháme trochu vychladnout, nakrájíme a můžeme podávat. Energetická hodnota je 1200kJ/100g (pro tvarohovou náplň).


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!