Univerzální cuketová pasta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 palička česnek 3 lžíce sůl 2 kg paprika 1 kg cibule 1 kg cuketa 0 kg rajče 5 ks feferonky 3 lžičky koření na čínu 1 dl olivový olej 1 dl slunečnicový olej 1 lžička mletý pepř 1 lžíce plnotučná hořčice 2 lžíce sójová omáčka
Postup Univerzální cuketová pasta recept
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu omyjeme a očistíme. Papriky zbavíme jadřinců, rajčata rozpůlíme a zbavíme měkkých středů. Papriky spolu s cuketou, rajčaty, cibulí a feferony nakrájíme na menší kousky. Lepší je použít směs paprik a kapie v poměru 1:2.
Zeleninu vsypeme do většího hrnce a spolu s kořením a ostatními surovinami ji dusíme do poloměkka na směsi obou olejů. Poté směs v hrnci nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem a odkryté svaříme na požadovanou hustotu. Základ na pastu osolíme a za horka plníme do zavařovacích skleniček. Ty necháme vychladnout víčkem dolů.
Chceme-li mít jistotu, že univerzální cuketová pasta vydrží celý rok, druhý den po zavíčkování ji sterilujeme 15 minut při 90 °C.
Univerzální cuketovou pastu používáme podle potřeby a chuti.