Univerzální cuketová pasta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce cukr
1 palička česnek
3 lžíce sůl
2 kg paprika
1 kg cibule
1 kg cuketa
0 kg rajče
5 ks feferonky
3 lžičky koření na čínu
1 dl olivový olej
1 dl slunečnicový olej
1 lžička mletý pepř
1 lžíce plnotučná hořčice
2 lžíce sójová omáčka

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou zeleninu omyjeme a očistíme. Papriky zbavíme jadřinců, rajčata rozpůlíme a zbavíme měkkých středů. Papriky spolu s cuketou, rajčaty, cibulí a feferony nakrájíme na menší kousky. Lepší je použít směs paprik a kapie v poměru 1:2.

  2. Zeleninu vsypeme do většího hrnce a spolu s kořením a ostatními surovinami ji dusíme do poloměkka na směsi obou olejů. Poté směs v hrnci nahrubo rozmixujeme tyčovým mixérem a odkryté svaříme na požadovanou hustotu. Základ na pastu osolíme a za horka plníme do zavařovacích skleniček. Ty necháme vychladnout víčkem dolů.

  3. Chceme-li mít jistotu, že univerzální cuketová pasta vydrží celý rok, druhý den po zavíčkování ji sterilujeme 15 minut při 90 °C.

  4. Univerzální cuketovou pastu používáme podle potřeby a chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!