Vánočka nebo mazanec recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 10 dkg cukr špetka sůl 1 ks vejce 1 ks žloutek 0.3 l mléko 3 dkg droždí 1 ks vanilkový cukr 0.4 kg hladká mouka špetka citronová kůra 0.7 kg polohrubá mouka 0.5 lžičky kypřící prášek strouhaný muškátový oříšek 12 dkg máslo nebo Hera na potření vejce podle chuti rozinky mandle
Postup Vánočka nebo mazanec recept
Postup přípravy receptu
-
Příprava těsta je velmi jednoduchá - vše smícháme dohromady. Nejdříve si z trochy vlažného mléka, špetky cukru a celého droždí vypracujeme kvásek. Vykynutý kvásek smícháme se všemi ostatními surovinami. Podle chuti vmícháme do těsta také rozinky, mandle, strouhaný muškátový oříšek a citronovou kůru. Těsto necháme na teplém místě vykynout.
Z těsta můžeme upéct klasicky vánočku nebo udělat bochánek na mazanec. Těsto dáme plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a podle chuti můžeme posypat mandlovými plátky.
Vánočku nebo mazanec dáme péct do silně vyhřáté trouby, poté teplotu snížíme a dopečeme dozlatova.
Z těsta lze připravit vánočku, mazanec, jednoduše podle příležitosti.