Vánočka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

sůl
1 ks vejce
150 g máslo
2 ks žloutek
mléko
smetana
rozinky
mandle
hřebíček
30 g droždí
vanilkový cukr
100 g pískový cukr
500 g polohrubá mouka
muškátový oříšek
tuk na vymazání plechu
žloutek na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve mouku prosijeme. Potom rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a vmícháme malé množství vlažného mléka s moukou. Tuto směs řádně promícháme a necháme dostatečně dlouho vykynout. Do mouky přidáme rozpuštěné máslo a vejce, dále vmícháme žloutek spolu s malým množstvím nastrouhaného koření. Do této směsi ještě nasypeme cukr a vanilkový cukr. Vlijeme vykynutý kváse a když bude potřeba, tak také trošku vlažné smetany. Takto připravené těsto mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Úplně na závěr přidáme, podle chuti, mandle a rozinky. Těsto zakyjeme a necháme vykynout. Poté z těsta připravíme devět dílů. Čtyři díly spleteme a vytvoříme tak spodní část vánočky. Střed připravíme ze tří dílů a vrchní část vytvoříme ze zbývajících dvou. Takto připravenou vánočku potřeme směsí žloutku s mlékem a ozdobíme mandlemi. Poté ji vložíme na vymazaný plech, kde jí necháme ještě vykynout. Aby nám vánočka dobře držela tvar, můžeme ji na začátku, uprostřed a na konci spojit špejlí, kterou po upečení vyndáme Ve středně vyhřáté troubě ji pozvolna pečeme do „zlatohněda“.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!