Vánoční hustá omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
sůl
špetka sůl
ocet
3-4 ks brambory
vegeta
1 hrst sušené houby
2 lžíce hladká mouka (škrob, solamyl)
250 ml smetana nebo šlehačka
1-2 lžíce mletá sladká paprika
2-3 lžíce kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Houby namočíme. Zelí vaříme v kastrůlku zvlášť. Když je zelí poloměkké, začneme vařit v jiném kastrolu brambory (nakrájené na čtvrtky) spolu s houbami. Směs osolíme. Když je zelí téměř měkké, přidáme ho k bramborám a houbám. Dovaříme doměkka.

  2. Smetanu (šlehačku) smícháme s moukou.

  3. V kastrůlku na sádle nebo oleji připravíme zásmažku - zpěníme papriku a prolisovaný česnek.

  4. Do směsi brambor, hub a zelí přidáme smetanu s moukou. Promícháme, aby se netvořily hrudky. Poté přidáme zásmažku (paprika s česnekem). Povaříme, případně dochutíme solí, vegetou nebo octem. Zdá-li se nám vánoční omáčka řídká, můžeme zahustit jíškou.

  5. Vánoční hustou omáčku podáváme s chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!