Vánoční hustá omáčka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek sůl špetka sůl ocet 3-4 ks brambory vegeta 1 hrst sušené houby 2 lžíce hladká mouka (škrob, solamyl) 250 ml smetana nebo šlehačka 1-2 lžíce mletá sladká paprika 2-3 lžíce kysané zelí
Postup Vánoční hustá omáčka recept
Postup přípravy receptu
-
Houby namočíme. Zelí vaříme v kastrůlku zvlášť. Když je zelí poloměkké, začneme vařit v jiném kastrolu brambory (nakrájené na čtvrtky) spolu s houbami. Směs osolíme. Když je zelí téměř měkké, přidáme ho k bramborám a houbám. Dovaříme doměkka.
Smetanu (šlehačku) smícháme s moukou.
V kastrůlku na sádle nebo oleji připravíme zásmažku - zpěníme papriku a prolisovaný česnek.
Do směsi brambor, hub a zelí přidáme smetanu s moukou. Promícháme, aby se netvořily hrudky. Poté přidáme zásmažku (paprika s česnekem). Povaříme, případně dochutíme solí, vegetou nebo octem. Zdá-li se nám vánoční omáčka řídká, můžeme zahustit jíškou.
Vánoční hustou omáčku podáváme s chlebem.