Pomalu pečené vepřové plecko s uzenou paprikou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 6 stroužků česnek sůl 100 ml voda 3 lžíce vepřové sádlo 1 lžička celý kmín 1,2 kg vepřové plecko bez kosti 1 lžička mletá uzená červená paprika
Postup Pomalu pečené vepřové plecko s uzenou paprikou
Postup přípravy receptu
-
Vepřové plecko omyjeme, osušíme, prošpikujeme česnekem a osolíme. Plecko položíme do pekáče na vepřové sádlo, posypeme celým kmínem a uzenou paprikou. Nakonec plecko podlijeme studenou vodou a přikryjeme na těsno alobalem
Vepřové plecko vložíme péct do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme plných 5 hodin. Maso nepřeléváme a nepodléváme. Po uvedené době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 25 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná vypečená kůrčička. V pekáči zůstane poměrně mnoho výborné šťávy vypečené z plecka
Tímto způsobem upečené plecko má pravou masovou chuť, přitom je měkké a šťavnaté s uzenou chutí. Horké maso vybereme na desku, zabalíme do alobalu a necháme asi 30 minut odpočinout, aby se ustálily šťávy a potom pokrájíme na plátky
Pomalu pečené vepřové plecko s uzenou paprikou podáváme teplé se zelím a domácím vařeným knedlíkem, dobře chutná i se špenátem a brambory na jakýkoliv způsob
Za studena podáváme vepřové plecko s čerstvým domácím chlebem a domácími nakládanými sladkokyselými okurkami nebo domácí čalamádou. Vypečenou šťávu slijeme do sklenice a po ztuhnutí natíráme na chléb nebo pečivo.