Pomalu pečené vepřové plecko s uzenou paprikou recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
sůl
100 ml voda
3 lžíce vepřové sádlo
1 lžička celý kmín
1,2 kg vepřové plecko bez kosti
1 lžička mletá uzená červená paprika

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plecko omyjeme, osušíme, prošpikujeme česnekem a osolíme. Plecko položíme do pekáče na vepřové sádlo, posypeme celým kmínem a uzenou paprikou. Nakonec plecko podlijeme studenou vodou a přikryjeme na těsno alobalem

  2. Vepřové plecko vložíme péct do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme plných 5 hodin. Maso nepřeléváme a nepodléváme. Po uvedené době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 25 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná vypečená kůrčička. V pekáči zůstane poměrně mnoho výborné šťávy vypečené z plecka

  3. Tímto způsobem upečené plecko má pravou masovou chuť, přitom je měkké a šťavnaté s uzenou chutí. Horké maso vybereme na desku, zabalíme do alobalu a necháme asi 30 minut odpočinout, aby se ustálily šťávy a potom pokrájíme na plátky

  4. Pomalu pečené vepřové plecko s uzenou paprikou podáváme teplé se zelím a domácím vařeným knedlíkem, dobře chutná i se špenátem a brambory na jakýkoliv způsob

  5. Za studena podáváme vepřové plecko s čerstvým domácím chlebem a domácími nakládanými sladkokyselými okurkami nebo domácí čalamádou. Vypečenou šťávu slijeme do sklenice a po ztuhnutí natíráme na chléb nebo pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!