Vánoční nebo velikonoční perníčky recept

Apetit Recepty cukroví

Suroviny na recept

4 ks vejce
1 ks žloutek
voda
1 ks bílek
100 g med
200 g cukr moučka
250 g cukr moučka
650 g hladká mouka
tuk na vymazání
1 lžíce citronová šťáva
1 lžička jedlá soda
1 balíček koření do perníku
50 g tuk na pečení (Hera)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme prosátý moučkový cukr, vejce, koření, rozpuštěný tuk (Hera) s medem. Přidáme 150 g hladké mouky, jedlou sodu a promícháme. Dále přidáme zbylou mouku (500 g) a vypracujeme v těsto

  2. Těsto na perníčky zabalíme do svačinové (nebo jiné) fólie a necháme 2 - 3 dny v chladu

  3. Po 2 - 3 dnech těsti rozválíme na 2 - 3 mm placku a vykrajujeme potřebné tvary, ty klademe na předem vymazaný plech. Před pečením vykrájené tvary potíráme žloutkem s trochou vody. Okraje tvarů se nesmějí dotýkat, aby se nám nespojily

  4. Perníčky pečeme v elektrické troubě při 160 °C 4 - 8 minut

  5. Připravíme si cukrovou polevu na zdobení. V míse smícháme 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek a citronovou šťávu. Netřeme a ani nešleháme. Hmota musí být hustá tak, že nebude po vařečce stékat, ale opadávat. Podle potřeby dohustíme polevu moučkovým cukrem (prosátým), podle potřeby můžeme obarvit potravinářským barvivem a můžeme zdobit

  6. Vánoční nebo velikonoční perníčky zdobíme pomocí zdobičky nebo sáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!