Vánoční nebo velikonoční perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 4 ks vejce 1 ks žloutek voda 1 ks bílek 100 g med 200 g cukr moučka 250 g cukr moučka 650 g hladká mouka tuk na vymazání 1 lžíce citronová šťáva 1 lžička jedlá soda 1 balíček koření do perníku 50 g tuk na pečení (Hera)
Postup Vánoční nebo velikonoční perníčky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme prosátý moučkový cukr, vejce, koření, rozpuštěný tuk (Hera) s medem. Přidáme 150 g hladké mouky, jedlou sodu a promícháme. Dále přidáme zbylou mouku (500 g) a vypracujeme v těsto
Těsto na perníčky zabalíme do svačinové (nebo jiné) fólie a necháme 2 - 3 dny v chladu
Po 2 - 3 dnech těsti rozválíme na 2 - 3 mm placku a vykrajujeme potřebné tvary, ty klademe na předem vymazaný plech. Před pečením vykrájené tvary potíráme žloutkem s trochou vody. Okraje tvarů se nesmějí dotýkat, aby se nám nespojily
Perníčky pečeme v elektrické troubě při 160 °C 4 - 8 minut
Připravíme si cukrovou polevu na zdobení. V míse smícháme 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek a citronovou šťávu. Netřeme a ani nešleháme. Hmota musí být hustá tak, že nebude po vařečce stékat, ale opadávat. Podle potřeby dohustíme polevu moučkovým cukrem (prosátým), podle potřeby můžeme obarvit potravinářským barvivem a můžeme zdobit
Vánoční nebo velikonoční perníčky zdobíme pomocí zdobičky nebo sáčku.