Veganská buchta s vanilkovou polevou recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 125 g cukr 1 hrnek cukr 5 lžic olej 0,5 hrnků olej 2 lžíce rum 2 lžíce rum 750 ml voda 1 hrnek voda 1 balíček prášek do pečiva 1 ks banán 2 - 3 ks hruška 1 balíček vanilkový cukr 2 hrnky polohrubá mouka tuk na vymazání hrubá mouka na vysypání 4 lžíce sušené ovesné mléko 5 lžiček sušené ovesné mléko 125 g vanilková hraška
Postup Veganská buchta s vanilkovou polevou
Postup přípravy receptu
-
Dvě velké hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky, případně použijeme tři menší hrušky. Střední plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Troubu si předehřejeme na 165 °C
Do jedné mísy prosejeme mouku společně s kypřícím práškem, přidáme všechny suché ingredience a promícháme. V druhé míse rozmixujeme vodu, olej a oloupaný banán, směs přilijeme do moučné směsi a dobře promícháme
Těsto nalijeme na připravený plech, povrch poklademe hruškami a dáme péci na 45 minut do vyhřáté trouby
Asi 20 minut před tím, než je buchta hotová, si uvaříme polevu z vanilkové hrašky. Dáme vařit vodu, do které jsme rozmíchali sušené mléko, olej a hrašku. Od okamžiku varu vaříme ještě 20 minut. Polevu mícháme, aby se nepřipálila. Po dvaceti minutách přidáme cukr a trochu rumu, může být i pár kapek rumové tresti. Cukr necháme rozpustit a polevu převařit
Hotovou vanilkovou hraškovou polevu nalijeme na upečený moučník a necháme alespoň 3 hodiny tuhnout na chladném místě, lépe však přes noc
Veganská buchta s vanilkovou polevou má jemnou chuť po hruškách. Pokud chceme něco chuťově výraznějšího, můžeme použít kyselejší druh jablek, višně nebo jahody
Poznámka: Vanilková hraška chutná jako pudink, ale protože je z hrachu, je mnohem zdravější a obsahuje velké množství vápníku.