Veganská zelenina pod peřinou z bramborové kaše recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3 stroužky česnek 2 ks rajčata 1 kg brambory 1 ks cibule 1 lžička kmín 25 dkg celer 1 ks cuketa 2-3 listy pórek 1 ks mrkev 1 ks žlutá paprika 2 lžíce tamari 1 lžíce umeocet 0 balíčků tempeh 2 lžičky směs koření na grilovanou zeleninu podle chuti sůl podle potřeby slunečnicový olej
Postup Veganská zelenina pod peřinou z bramborové kaše recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, trochu kmínu a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, trochy vývaru v hrnci necháme a přidáme 6 lžic pohankovéhoh mléka a 5 lžic slunečnicového oleje. Vyšleháme na kaši. Veganskou bramborovou kaši doplníme nasekanými čerstvými bylinkami, vynikající jsou i divoké bylinky - jitrocel, trocha kopřiv či kontryhel.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, omytou a očištěnou papriku nakrájíme na proužky. Větší mrkev, celer a menší cuketu také očistíme a nakrájíme na kousky, stejně tak zelenou část pórku a rajčata. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Tempeh nakrájíme na kostičky.
Na pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje, vsypeme cibuli a orestujeme. Poté přidáme papriku a znovu restujeme. Teď přichází na řadu ostatní zelenina spolu s tempehem. Přidáme také koření, česnek, umeocet, tamari a směs podusíme. Většinou není potřeba podlévat, ale pokud vybereme "sušší" druhy zeleniny, přidáme trochu vody.
Podušenou zeleninu dáme do zapékací mísy, navrch dáme veganskou bramborovou kaši a vložíme do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut.
Veganskou zeleninu pod peřinou z bramborové kaše rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.
Druhy zeleniny v tomto receptu můžeme libovolně kombinovat, můžeme zkoušet i jiné druhy koření, přidat víno či pivo, takže jídlo je pokaždé jiné.