Veganská zelenina pod peřinou z bramborové kaše recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
2 ks rajčata
1 kg brambory
1 ks cibule
1 lžička kmín
25 dkg celer
1 ks cuketa
2-3 listy pórek
1 ks mrkev
1 ks žlutá paprika
2 lžíce tamari
1 lžíce umeocet
0 balíčků tempeh
2 lžičky směs koření na grilovanou zeleninu
podle chuti
sůl
podle potřeby
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, trochu kmínu a uvaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, trochy vývaru v hrnci necháme a přidáme 6 lžic pohankovéhoh mléka a 5 lžic slunečnicového oleje. Vyšleháme na kaši. Veganskou bramborovou kaši doplníme nasekanými čerstvými bylinkami, vynikající jsou i divoké bylinky - jitrocel, trocha kopřiv či kontryhel.

  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, omytou a očištěnou papriku nakrájíme na proužky. Větší mrkev, celer a menší cuketu také očistíme a nakrájíme na kousky, stejně tak zelenou část pórku a rajčata. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Tempeh nakrájíme na kostičky.

  3. Na pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje, vsypeme cibuli a orestujeme. Poté přidáme papriku a znovu restujeme. Teď přichází na řadu ostatní zelenina spolu s tempehem. Přidáme také koření, česnek, umeocet, tamari a směs podusíme. Většinou není potřeba podlévat, ale pokud vybereme "sušší" druhy zeleniny, přidáme trochu vody.

  4. Podušenou zeleninu dáme do zapékací mísy, navrch dáme veganskou bramborovou kaši a vložíme do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut.

  5. Veganskou zeleninu pod peřinou z bramborové kaše rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod.

  6. Druhy zeleniny v tomto receptu můžeme libovolně kombinovat, můžeme zkoušet i jiné druhy koření, přidat víno či pivo, takže jídlo je pokaždé jiné.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!