Veganský dhal recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 stroužků česnek
1 lžička sůl
4 ks rajčata
2 ks cibule
4 ks chilli paprička
1 ks čerstvý zázvor
500 g červená čočka
3 lžíce olej na smažení
1 svazek čerstvý koriandr
1 lžička mletý černý pepř
2 lžičky garam masala
3 lžičky čerstvá kurkuma
3 lžičky římský kmín (semínka)

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce nasypeme červenou čočku a zalijeme 1,5 l studené vody. Dáme vařit a v průběhu vaření odstraňujeme z hladiny pěnu. Vaříme zakryté pokličkou, dokud čočka nezměkne (cca 20 - 25 minut).

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, chilli papričky nakrájíme nadrobno, rajčata nakrájíme na kousky a zázvor nastrouháme nadrobno.

  3. Mezitím v pánvi rozpálíme olej. Ideální je kokosový, ale obecně se dá použít jakýkoliv, který dobře snáší vysoké teploty (slunečnicový, řepkový). Nakrájenou cibuli osmažíme tak, aby začala mírně hnědnout.

  4. Stáhneme oheň a přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a kurkumu, pokrájené chilli papričky a římský kmín a garam masalu. Vrátíme na oheň a mícháme 1 minutu. Přidáme nakrájená rajčata a smažíme 2 - 4 minuty.

  5. Vodu z čočky nesléváme. Pokud jsme dodrželi postup, vody by neměl být přebytek. Do hrnce přelijeme cibulový kořeněný základ a za stálého míchání vaříme dalších 5 - 10 minut v závislosti na požadované konzistenci. Asi 2 minuty před koncem vaření přidáme čerstvou nať koriandru, osolíme a opepříme.

  6. Veganský dhal podle chuti ozdobíme čerstvým koriandrem a můžeme jíst samotný, ale také s rýží (basmati) nebo masala bramborami.

  7. Garam masala (podobně jako kari nebo tandori masala) je směs několika druhů mletého koření. Může se taktéž značně lišit. Je možné ji osobně namíchat, nebo koupit ve specializovaných obchodech s kořením. Totéž platí o římském kmínu (cuminu), který také nebývá v běžné nabídce obchodů.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!