Velikonoční brokolicová omáčka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
1 lžička sůl
50 g máslo
500 g brokolice
2 lžíce olivový olej
1 lžíce hladká mouka
500 ml sladká smetana 33%

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťál nevyhazujeme, očistíme a pokrájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme

  2. Nakrájený košťál brokolice dáme vařit do malého množství horké osolené vody. Košťál je třeba vařit o něco déle než růžičky. Když změkne košťál, přidáme růžičky brokolice a povaříme je asi 3 - 4 minuty. Když se odpaří přebytečná voda, několik růžiček brokolice vybereme a odložíme bokem, přidáme je až při servírovaní jídla na talíř

  3. Do hrnce s ostatní brokolicí přidáme olej, máslo, prolisovaný česnek a opražíme asi 1 minutu. Když se česnek pěkně rozvoní, brokolici posypeme moukou, opražíme do světle žemlové barvy za stálého míchání, aby se nepřichytila. Všechno za poctivého míchání zalijeme studenou sladkou smetanou, aby se nevytvořily moučné hrudky a omáčka byla krásně hedvábná a hladká

  4. Brokolicovou omáčku pomalu přivedeme do varu a za stálého míchání uvaříme na přiměřenou hustou omáčku, aby se ztratila chuť mouky. Omáčku necháme trochu vychladnout a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Omáčku vrátíme nad mírný plamen, už ji nevaříme, jen krátce prohřejeme

  5. Brokolicovou omáčku nabereme ještě horkou na talíř, přidáme odložené růžičky brokolice a na vrch položíme čerstvě připravené volské oko. Zvlášť v míse podáváme šťouchané vařené brambory a čerstvě upečený domácí chléb, aby si každý mohl vybrat přílohu podle své chuti

  6. Brokolicová omáčka je zdravá a má velmi jemnou lahodnou chuť másla a sladké smetany. Do omáčky jsem nepoužila žádný mletý černý pepř, ani strouhaný muškátový oříšek či jiné koření, protože omáčka je výborná sama o sobě. Brokolicová omáčka je poměrně jednoduchá a navíc rychle hotová

  7. Velikonoční brokolicová omáčka příjemně zpestří netradičním způsobem naše sváteční postní dny. Už několik roků ji vařím na Zelený čtvrtek jako postní jídlo místo špenátu. Zkuste brokolicovou omáčku tento rok i vy, však špenát na Zelený čtvrtek není podmínkou, slibuji, že určitě nebudete litovat a uvaříte si tuto omáčku rádi i jindy.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!