Velké koláčky s drobenkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

na potření
vejce
těsto
60 g máslo
3 ks žloutek
150 ml mléko
20 g droždí
80 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
400 g hladká mouka
drobenka
50 g máslo
50 g cukr krupice
60 g hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, lžičky cukru a části vlažného mléka a mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou

  2. soli. Pak přidáme žloutky, nakynutý kvásek, vlažné mléko a rozehřáté máslo. Dobře promísíme a na teplém místě necháme hladké těsto 40 minut kynout.

  3. Vykynuté těsto rozkrájíme na stejně velké kousky a z každého vyválíme kuličku. Ty rozložíme na plech vymazaný tukem a necháme je přibližně 15 minut kynout.

  4. Do nakynutých kuliček těsta vymáčkneme závažíčkem zabaleným v utěrce důlek. Okraje koláčků poté potřeme rozšlehaným vejcem.

  5. V míse si připravíme ze změklého másla, cukru a mouky drobenku, kterou si zatím dáme stranou.

  6. Do středu koláčků dáme libovolnou náplň: tvaroh, mák, džem nebo ovoce. Poté posypeme drobenkou.

  7. Velké koláčky s drobenkou pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!