Vepřová kýta dušená na šalvěji recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 3-4 stroužky česnek 2 ks cibule 120 ml olivový olej 600 g vepřová kýta 600 ml plnotučné mléko 60 g čerstvé máslo 4 lístky čerstvá šalvěj 4-6 špetek čerstvě mletý černý pepř 6 kuliček celý jalovec podle chuti sůl
Postup Vepřová kýta dušená na šalvěji recept
Postup přípravy receptu
-
V pekáčku na rozehřátém oleji s máslem opečeme osolenou a čerstvě mletým černým pepřem okořeněnou vepřovou kýtu. Opečeme vcelku z každé strany do zlato-hněda spolu s cibulí pokrájenou na hrubé klíny a celými stroužky česneku. Přidáme kuličky jalovce a lístky čerstvé šalvěje, podlijeme mlékem asi do poloviny masa a přivedeme do varu.
Vepřovou kýtu přikryjeme pokličkou a vložíme dusit do trouby vyhřáté na 200 °C. Dusíme doměkka asi 120 minut za občasného přelévání masa chutným výpekem. Ke konci se mléko redukuje na máslovo-mléčnou omáčku. Mléko se částečně srazí, měkké maso vybereme, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout na desce.
Mezitím ponorným mixérem rozmixujeme výpek na hladkou omáčku, kterou ničím nezahušťujeme. Vepřové maso pokrájíme na plátky o tloušťce asi 0,5 cm a položíme na omáčku na talíři.
Vepřovou kýtu dušenou na šalvěji servírujeme s dušenou rýží.