Vepřová kýta dušená na šalvěji recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

3-4 stroužky česnek
2 ks cibule
120 ml olivový olej
600 g vepřová kýta
600 ml plnotučné mléko
60 g čerstvé máslo
4 lístky čerstvá šalvěj
4-6 špetek čerstvě mletý černý pepř
6 kuliček celý jalovec
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V pekáčku na rozehřátém oleji s máslem opečeme osolenou a čerstvě mletým černým pepřem okořeněnou vepřovou kýtu. Opečeme vcelku z každé strany do zlato-hněda spolu s cibulí pokrájenou na hrubé klíny a celými stroužky česneku. Přidáme kuličky jalovce a lístky čerstvé šalvěje, podlijeme mlékem asi do poloviny masa a přivedeme do varu.

  2. Vepřovou kýtu přikryjeme pokličkou a vložíme dusit do trouby vyhřáté na 200 °C. Dusíme doměkka asi 120 minut za občasného přelévání masa chutným výpekem. Ke konci se mléko redukuje na máslovo-mléčnou omáčku. Mléko se částečně srazí, měkké maso vybereme, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout na desce.

  3. Mezitím ponorným mixérem rozmixujeme výpek na hladkou omáčku, kterou ničím nezahušťujeme. Vepřové maso pokrájíme na plátky o tloušťce asi 0,5 cm a položíme na omáčku na talíři.

  4. Vepřovou kýtu dušenou na šalvěji servírujeme s dušenou rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!