Vepřová pečeně na pivě se žampiony recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

200 ml smetana
0 ks citron
1 l vývar hovězí
0 kg vepřová pečeně bez kosti
2 ks cibule šalotka
ks petrželka zelená
0 l pivo černé 10°
podle potřeby
olej
podle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Plátky vepřové pečeně nejprve opepříme čerstvě mletý pepřem a z obou stran vydatně osolíme. V kastrolu rozpálíme rostlinný olej, do kterého pro lepší chuť přidáme čerstvé máslo. Na rozpáleném tuku kousky vepřového opečeme ze všech stran dozlatova. Mezitím žampiony nakrájíme na tenké plátky.

  2. Do kastrolu k pečeni přidáme najemno nakrájenou šalotku. Dozlatova opečené vepřové plátky Podlijeme tmavým pivem a tekutinu svaříme na polovinu. Jakmile je pivo svařené, zalijeme hovězím vývarem asi do poloviny kousků a hrnec přiklopíme. Dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. K podušené pečeni přilijeme smetanu. Zhruba minutu vše povaříme.

  3. Pak na chvíli odstavíme a maso necháme odpočinout. Připravíme si žampiony. Do rendlíku dáme ohřát přepuštěné máslo. Plátky žampionů pokapeme citronem, lehce je opepříme a promícháme a pak je krátce orestujeme na másle.

  4. Mezitím vyjmeme maso z hrnce a servírujeme je jako první na talíř. Omáčku přecedíme a poté propasírujeme k orestovaným žampionům. Omáčkou přelijeme hotové porce vepřové pečeně a dozdobíme nasekanou petrželkou. Vhodné přílohy brambory, rýže a podobně.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!