Vepřové nudličky s kapií recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 palička česnek
2 hrnky masový vývar
25 dkg anglická slanina
0 l sterilovaná červená kapie
podle chuti
sůl
grilovací koření
mletý černý pepř
podle potřeby
600 g vepřové maso
instatní jíška

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a na nudličky nebo menší kostky nakrájené maso osolíme, opepříme a posypeme troškou grilovacího koření. Někdy místo něj můžeme použít jen sladkou mletou papriku, někdy jen pálivou, někdy zase všechno dohromady.

  2. Připravíme vývar na vedlejší podlévání. Stačí z masoxu.

  3. Na rozehřátou pánev dáme na kostičky nakrájený špek nebo slaninu. My máme rádi opravdu vysmažené špečky, ale komu stačí jen lehce restovaná slanina, pak stačí počkat, než pustí dostatečné množství tuku. V případě, že je slanina moc libová, přidáme trošku sádla. Na pánev do slaniny přidáme maso, zprudka opečeme, ať se nám zatáhne a uvnitř si udrží šťávu.

  4. Přidáme podle chuti prolisovaný česnek, nemusíme jím šetřit, dobře promícháme, přidáme půl velké sklenice nakládané (nakrájené na nudličky) kapie. Důležité ale je podlít maso veškerým sladkokyselým nálevem z kapie. Pak dusíme pod pokličkou maso do změknutí. V případě potřeby podléváme ještě vývarem, ale lepší je vždy více nálevu z kapie než vývaru.

  5. Pokud je šťáva moc silná, podléváme místo vývaru vodou. Šťávy uděláme dostatečné množství podle počtu porcí. Nakonec nudličky na kapii zahustíme šťávu tmavou nebo i světlou jíškou.

  6. Vepřové nudličky s kapií podáváme s vařenými brambory, s hranolky, rýží nebo i těstovinami. Je to stejná dobrota.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!