Výborná sýrová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks celer
170 g ementál
1 ks mrkev
1 ks petržel
2 lžíce hladká mouka
1 kelímek smetana ke šlehání
1 ks tavený sýr
podle potřeby
dětská krupička

Postup přípravy receptu

  1. V litru vody uvaříme očištěnou kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel). Když je vývar hotový, vyndáme zeleninu, podle naší chuti ji pokrájíme na malé kousky a vrátíme zpět. Já v polévce nechávám pouze mrkev.

  2. Dále do polévky přidáme tavené sýry a mícháme, dokud se sýry nerozpustí. Ementál nakrájíme na kousky a přidáme ho do polévky. Můžeme použít i jiný sýr, jako je eidam či gouda, ale není to tak dobré. Do polévky vlijeme smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Osolíme a ještě 5 minut povaříme.

  3. Během toho, co se nám polévka dodělává, vezmeme vejce, krupičku, sůl a umícháme hmotu, ze které pak lžícemi děláme do polévky nočky. Polévka je ale výborná i bez nich. Když nočky vyplavou na povrch, je polévka hotová.

  4. Vývar lze nahradit také zeleninovým bujonem, ale já osobně dělám domácí vývar.

  5. Výbornou sýrovou polévku podáváme ihned na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!