Základní těsto na lívance recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
500 ml mléko
1 ks citron
0.5 kostky droždí
1 lžíce cukr krupice
250-300 g hladká mouka
podle potřeby
tuk na pečení
na obalení
skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, přisypeme cukr, lžíci mouky a promícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. Do zbylého mléka přidáme prosátou mouku, vykynutý kvásek, vejce, kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu a špetku soli. Těsto dobře promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout.

  3. Základní těsto na lívance lijeme naběračkou na rozehřátý lívanečník (předem vymažeme tukem) a po obou stranách pečeme dozlatova.

  4. Hotové lívance ze základního těsta obalujeme ve skořicovém cukru a podáváme. Můžeme přizdobit ušlehanou smetanou, čerstvým ovocem, rozpuštěnou čokoládou apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!