Žampionová polévka se smetanou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce tuk 1 ks cibule 0.5 ks citron 500 g žampiony 1 lžíce polohrubá mouka 0.5 kelímku smetana ke šlehání 750 ml houbový vývar (z kostky) podle chuti sůl mletý bílý pepř na ozdobu 0.5 svazečku pažitka
Postup Žampionová polévka se smetanou recept
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme, kloboučky oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na lžíci rozehřátého tuku osmažíme, za stálého promíchávání, čtvrtinu žampionů, osolíme a opepříme je, pak žampiony vyjmeme.
Do výpeku přidáme zbylý tuk, rozpustíme ho a orestujeme cibuli do zezlátnutí. Zaprášíme moukou a osmahneme ji. Přilijeme vývar, promícháme, vsypeme zbylé žampiony, uvedeme do varu a 10 minut povaříme.
Z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru a pak i vymačkáme šťávu. Pažitku propláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
Polévku rozmixujeme, prohřejeme a ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou i šťávou. Nakonec do polévky vmícháme šlehačku.
Žampionovou polévku se smetanou nalijeme na talíře a každou porci ozdobíme osmaženými žampiony a pažitkou.