Žampionová polévka se smetanou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce tuk
1 ks cibule
0.5 ks citron
500 g žampiony
1 lžíce polohrubá mouka
0.5 kelímku smetana ke šlehání
750 ml houbový vývar (z kostky)
podle chuti
sůl
mletý bílý pepř
na ozdobu
0.5 svazečku pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Žampiony očistíme, kloboučky oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

  2. Na lžíci rozehřátého tuku osmažíme, za stálého promíchávání, čtvrtinu žampionů, osolíme a opepříme je, pak žampiony vyjmeme.

  3. Do výpeku přidáme zbylý tuk, rozpustíme ho a orestujeme cibuli do zezlátnutí. Zaprášíme moukou a osmahneme ji. Přilijeme vývar, promícháme, vsypeme zbylé žampiony, uvedeme do varu a 10 minut povaříme.

  4. Z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru a pak i vymačkáme šťávu. Pažitku propláchneme, osušíme a nadrobno nasekáme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.

  5. Polévku rozmixujeme, prohřejeme a ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou i šťávou. Nakonec do polévky vmícháme šlehačku.

  6. Žampionovou polévku se smetanou nalijeme na talíře a každou porci ozdobíme osmaženými žampiony a pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!