Žampiony plněné kuskusem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 díly česnek
1 svazek petrželka
3 ks šalotka
150 g kuskus
1 šálek bílé víno
2 lžíce olivový olej
100 g strouhaný parmazán
1 lžíce sójová omáčka
100 g nasekané vlašské ořechy
2 lžíce čerstvá nasekaná bazalka
1 dl kuřecí nebo zeleninový vývar
12 ks středně velké žampiony
podle chuti
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejeme troubu. Na pečící papír rozprostřeme ořechy a opékáme asi 5 minut, až lehce zhnědnou.

  2. Žampiony očistíme a oddělíme nožičky od kloboučků. Podle potřeby nakrájíme, kloboučky necháme celé.

  3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme sójovou omáčku, víno, a žampiony a přikryté dusíme asi 10 minut. Poté žampiony vyjmeme tak, aby tekutina odkapala zpět do pánve. Omáčku si necháme.

  4. Kuskus uvaříme ve vývaru či vodě, pod pokličkou asi 2 minuty. Pak jej sundáme ze zdroje tepla a necháme 10 minut přikryté stát. Vodu/vývar by měl kuskus absorbovat. Poté nasypeme kuskus do pánve s omáčkou ze žampionů, přikryjeme a vaříme, dokud se tekutina neztratí. Pak jej smícháme s ořechy, bylinkami, nožičkami ze žampionů a parmazánem.

  5. Lehce osolíme a opepříme kloboučky žampionů. Naplníme je směsí s kuskusem.

  6. Žampiony plněné kuskusem pečeme asi 10 minut v troubě, až náplň na vršku lehce zhnědne.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!