Žampiony plněné pikantními kroupami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 2 ks rajče 150 dkg kroupy 1 balíček čerstvé žampiony podle chuti sůl chilli paprička tvrdý sýr mletý černý pepř sladká barbecue omáčka podle potřeby ořechy olej na smažení
Postup Žampiony plněné pikantními kroupami recept
Postup přípravy receptu
-
Žampiony si zvenčí oloupeme a vnitřní okraje odlámeme, abychom získali větší prostor pro náplň. Nožky a okraje (případně i nadbytečné žampiony) nakrájíme nadrobno a použijeme je do náplně. Cibuli nakrájíme nadrobno, rajčata na kousky a chilli papričku na jemno.
Na náplň si nejprve ve vodě uvaříme kroupy. Na pánvi si na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, trochu chilli papričky, rajčata a zbytky hub. Doporučuji použít řepkový olej, protože olivový olej se na smažení moc nehodí a je tučnější. Po změknutí přidáme sladkou barbecue omáčku (nebo rajský protlak s trochou medu) a do směsi přidáme kroupy. Dochutíme solí a mletým černým pepřem podle chuti.
Syrové žampionové hlavičky naplníme špetkou strouhaných ořechů a na to poklademe připravenou náplň. Navrch položíme plátek sýra. Houby vložíme do pekáče (nebo hlubší pánve) a podlijeme vodou.
Žampiony plněné pikantními kroupami pečeme v troubě asi 15 minut, aby nám žampiony změkly. Můžeme je dusit i na pánvi.
Stejnou náplní se dají plnit i velká rajčata, přičemž jejich obsah se opět dá využít při přípravě náplně. Takto plněná rajčata se opečou v troubě nebo na pánvi do mírného změknutí.
Žampiony plněné pikantními kroupami jíme samostatně jako hlavní chod, můžeme je podávat i s křupavými knäckebroty.