Zapečené bramborové noky s masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks brokolice 1-2 ks kuřecí prsa 1-1 kelímek smetana ke šlehání 1-2 plátky vepřová kýta 8 ks tavený sýr 1 balíček bramborové noky podle chuti česnek sůl rajčatový protlak podravka grilovací koření tvrdý sýr podle potřeby olej nebo sádlo
Postup Zapečené bramborové noky s masem recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si marinádu. Smícháme olej dle množství masa, 2 - 3 lžičky grilovacího koření, zhruba 3 stroužky prolisovaného česneku, lžičku rajčatového protlaku. Do této směsi naložíme nejlépe na jeden den maso (kuřecí i vepřové).
Předvaříme brokolici, scedíme a osolíme. Uvaříme noky a scedíme. Poté si usmažíme maso, olej nepotřebujeme, na mase je ho dost. Maso usmažíme dozlatova.
Teď přijde na řadu sýrová omáčka. Na jedno balení noků stačí 1 - 1,5 krabičky smetany. Nalijeme tak 3/4 krabičky do rendlíku a přidáme zhruba 8 trojúhelníčků taveného sýru. Ty vařečkou rozdělíme na menší kousky. Smetanu se sýrem ohříváme na mírném ohni, aby se nám hned nezdrcla. Když je sýr roztavený, přidáváme podravku. Je lepší udělat omáčku slanější, tzn. víc podravky, protože noky slanost srazí. Postupně přiléváme zbylou smetanu. Vaříme tak dlouho, jak chceme mít omáčku hustou.
Pekáč vymažeme kapkou oleje nebo sádlem. Vrstvíme noky, brokolici a kousky masa. Je lepší dělat jídlo ve větším pekáči. Zalijeme sýrovou omáčkou a dáme do trouby vyhřáté minimálně na 200 °C na 15 - 20 minut. Prostě dokud noky nezhnědnou. Poté posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme vypéct do křupava.
Zapečené bramborové noky s masem podáváme na nahřátých talířích jako hlavní chod.