Zapečené brambory à la Lois recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

směs
0 plechovek hrášek
10-15 dkg slanina
2 ks vejce
1 kg brambory
2 ks cibule
4 ks mrkev
6 plátků sýr
0 plechovek kukuřice
na potření
3 špetky sůl
3 ks vejce
3 špetky mletý černý pepř
podle potřeby
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oškrábeme a dáme vařit, současně dáme zvlášť vařit i 2 vejce. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Cibule, slaninu a mrkev nakrájíme na malé kostičky. Slaninu společně s cibulí osmahneme na pánvi dozlatova. Mezitím natvrdo uvařená vejce vyndáme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  2. Připravíme si kukuřici a hrášek, nejlépe konzervované, ale mohou být i mražené. Pekáč vymažeme kouskem másla. Až se nám uvaří brambory, vyndáme je a prolijeme vlažnou vodou. Jinak by se nám s nimi špatně manipulovalo. Potom brambory nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 200 °C.

  3. Nyní klademe do pekáče vrstvy ingrediencí. Nakrájené brambory poklademe na dno pekáče, na ně dáme polovinu kukuřice, hrášku, mrkve, cibule se slaninou a jedno nakrájené vejce. První vrstva je hotová. Nyní opět poklademe vrstvou brambor a celý proces opakujeme a opět poklademe vrstvou brambor.

  4. V misce rozkvedláme 3 vejce, osolíme a opepříme, nebo jinak dochutíme. Vejci polijeme vršek brambor a dáme péct. Po 25 minutách pekáč vytáhneme, poklademe plátky sýra (není nutné) a dáme na dalších 25 minut zapéct.

  5. Zapečené brambory à la Lois můžeme dochutit kouskem másla a podáváme s kyselou okurkou. Jestli chcete mít brambory vegetariánské, jednoduše vynechte slaninu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!