Zapečené brambory à la Lois recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- směs 0 plechovek hrášek 10-15 dkg slanina 2 ks vejce 1 kg brambory 2 ks cibule 4 ks mrkev 6 plátků sýr 0 plechovek kukuřice na potření 3 špetky sůl 3 ks vejce 3 špetky mletý černý pepř podle potřeby máslo
Postup Zapečené brambory à la Lois recept
Postup přípravy receptu
-
Brambory oškrábeme a dáme vařit, současně dáme zvlášť vařit i 2 vejce. Mezitím si připravíme ostatní ingredience. Cibule, slaninu a mrkev nakrájíme na malé kostičky. Slaninu společně s cibulí osmahneme na pánvi dozlatova. Mezitím natvrdo uvařená vejce vyndáme, zchladíme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Připravíme si kukuřici a hrášek, nejlépe konzervované, ale mohou být i mražené. Pekáč vymažeme kouskem másla. Až se nám uvaří brambory, vyndáme je a prolijeme vlažnou vodou. Jinak by se nám s nimi špatně manipulovalo. Potom brambory nakrájíme na kolečka. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Nyní klademe do pekáče vrstvy ingrediencí. Nakrájené brambory poklademe na dno pekáče, na ně dáme polovinu kukuřice, hrášku, mrkve, cibule se slaninou a jedno nakrájené vejce. První vrstva je hotová. Nyní opět poklademe vrstvou brambor a celý proces opakujeme a opět poklademe vrstvou brambor.
V misce rozkvedláme 3 vejce, osolíme a opepříme, nebo jinak dochutíme. Vejci polijeme vršek brambor a dáme péct. Po 25 minutách pekáč vytáhneme, poklademe plátky sýra (není nutné) a dáme na dalších 25 minut zapéct.
Zapečené brambory à la Lois můžeme dochutit kouskem másla a podáváme s kyselou okurkou. Jestli chcete mít brambory vegetariánské, jednoduše vynechte slaninu.