Zapečené česnekové brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

10 - 15 stroužků česnek
sůl
6 - 7 ks vejce
máslo
1 kg brambory
1 ks pórek
250 g mozzarella
2 kelímky zakysaná smetana
200 g anglická slanina
1 ks červená cibule
mletý černý pepř
kořenící směs čubrica

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Chladné brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, pórek očistíme a vše nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, které na horké pánvi rozškvaříme. Na slanině orestujeme pórek s cibulí, pak směs odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Česnek oloupeme, prolisujeme a promícháme se zakysanou smetanou. Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na plátky. Vejce promícháme se solí, pepřem a kořením čubrica

  2. Zapékací formu silně vymažeme máslem a poklademe vrstvou brambor, které osolíme, opepříme a potřeme česnekovou smetanou. Na tuto vrstvu rozprostřeme směs slaniny s pórkem a cibulí. Vrstvy opakujeme do vypotřebování surovin. Poslední vrstvou jsou brambory, které osolíme, opepříme a poklademe hoblinkami másla

  3. Zapékací formu vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a po krátkém zapečení brambory přelijeme ochucenými vejci a dopečeme dozlatova

  4. Zapečené česnekové brambory rozdělíme na porce a podáváme s čerstvými zeleninovými saláty jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!