Zapečené česnekové brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 10 - 15 stroužků česnek sůl 6 - 7 ks vejce máslo 1 kg brambory 1 ks pórek 250 g mozzarella 2 kelímky zakysaná smetana 200 g anglická slanina 1 ks červená cibule mletý černý pepř kořenící směs čubrica
Postup Zapečené česnekové brambory
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Chladné brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, pórek očistíme a vše nakrájíme na tenká kolečka. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, které na horké pánvi rozškvaříme. Na slanině orestujeme pórek s cibulí, pak směs odstavíme z tepla a necháme vychladnout. Česnek oloupeme, prolisujeme a promícháme se zakysanou smetanou. Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na plátky. Vejce promícháme se solí, pepřem a kořením čubrica
Zapékací formu silně vymažeme máslem a poklademe vrstvou brambor, které osolíme, opepříme a potřeme česnekovou smetanou. Na tuto vrstvu rozprostřeme směs slaniny s pórkem a cibulí. Vrstvy opakujeme do vypotřebování surovin. Poslední vrstvou jsou brambory, které osolíme, opepříme a poklademe hoblinkami másla
Zapékací formu vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a po krátkém zapečení brambory přelijeme ochucenými vejci a dopečeme dozlatova
Zapečené česnekové brambory rozdělíme na porce a podáváme s čerstvými zeleninovými saláty jako hlavní chod.