Zapečené penne s debrecínkou a bylinkami recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
500 g debrecínka
3 - 4 kelímky smetana ke šlehání
10 větviček čerstvá petrželka
mletá sladká paprika
500 g uzený sýr
mletý černý pepř
sádlo na vymazání
10 řapíků zelená cibulová nať
čerstvá pažitka
2 balíčky těstoviny penne

Postup přípravy receptu

  1. Petrželku, pažitku a cibulovou nať (větší množství pro zvýraznění chuti) omyjeme a nasekáme na drobné kousky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Debrecínku nakrájíme na čtverečky

  2. Smetanu nalijeme do větší misky, přidáme sůl (spíš více), podle chuti pepř a sladkou papriku. Přidáme petrželku, pažitku, cibulovou nať a zamícháme

  3. Do hrnce s vodou dáme vařit těstoviny penne, ale můžeme i jiné - vřetena, kolínka. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a necháme okapat

  4. Pekáč vymažeme sádlem až k hornímu okraji, vysypeme vrstvou uvařených těstovin. Těstoviny posypeme vrstvou debrecínky, lžící pokapeme smetanovou zálivkou (část si odložíme na horní vrstvu), přesypeme strouhaným sýrem. Opět vysypeme vrstvou těstovin, přelijeme zbytkem smetanové zálivky. Naposledy posypeme sýrem

  5. Penne s debrecínkou a bylinkami dáme zapéct do předehřáté trouby asi na 25 minut. Ještě teplé penne s debrecínkou a bylinkami podáváme

  6. Recept lze připravit i s kuřecím nebo krůtím masem, ale výraznější chuť je docílena právě debrecínkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!