Zapečené penne s debrecínkou a bylinkami recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 500 g debrecínka 3 - 4 kelímky smetana ke šlehání 10 větviček čerstvá petrželka mletá sladká paprika 500 g uzený sýr mletý černý pepř sádlo na vymazání 10 řapíků zelená cibulová nať čerstvá pažitka 2 balíčky těstoviny penne
Postup Zapečené penne s debrecínkou a bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Petrželku, pažitku a cibulovou nať (větší množství pro zvýraznění chuti) omyjeme a nasekáme na drobné kousky. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Debrecínku nakrájíme na čtverečky
Smetanu nalijeme do větší misky, přidáme sůl (spíš více), podle chuti pepř a sladkou papriku. Přidáme petrželku, pažitku, cibulovou nať a zamícháme
Do hrnce s vodou dáme vařit těstoviny penne, ale můžeme i jiné - vřetena, kolínka. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme a necháme okapat
Pekáč vymažeme sádlem až k hornímu okraji, vysypeme vrstvou uvařených těstovin. Těstoviny posypeme vrstvou debrecínky, lžící pokapeme smetanovou zálivkou (část si odložíme na horní vrstvu), přesypeme strouhaným sýrem. Opět vysypeme vrstvou těstovin, přelijeme zbytkem smetanové zálivky. Naposledy posypeme sýrem
Penne s debrecínkou a bylinkami dáme zapéct do předehřáté trouby asi na 25 minut. Ještě teplé penne s debrecínkou a bylinkami podáváme
Recept lze připravit i s kuřecím nebo krůtím masem, ale výraznější chuť je docílena právě debrecínkou.