Zapečené žitno-pohankové nudle s kuřecím masem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 ks cibule 2 ks kuřecí spodní stehno 100 g kořenová zelenina 5 ks celý černý pepř 5 ks celé nové koření zálivka 1 špetka sůl 2 ks vejce 2 dl mléko 1 špetka mletý pepř těsto 2 ks vejce 2 lžíce olivový olej 25 g pohanková mouka 75 g žitná mouka
Postup Zapečené žitno-pohankové nudle s kuřecím masem recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál nasypeme žitnou (používám obyčejnou chlebovou mouku) a pohankovou mouku, přidáme olivový olej a vejce. Připravíme vláčné těsto na nudle a necháme 20 minut odpočinout. Následně těsto vyválíme a necháme oschnout. Těsto nakrájíme na široké nudle nebo flíčky.
Do hrnce dáme vodu, sůl, kuřecí maso, očištěnou a nakrájenou zeleninu a připravíme dobrý vývar. Dejte pozor, aby vody ve vývaru nebylo hodně, protože v něm budeme vařit nudle. Velké množství vody by negativně ovlivnilo chuť celého pokrmu.
Měkké maso vyjmeme a vývar přecedíme. Do čistého vývaru dáme vařit nudle. Dalo by se říct, že nudle spíše dusíme - popř. doléváme vodu tak, abychom uvařili nudle doměkka. Jde o to, aby nudle "natáhly" chuť vývaru, zeleniny, koření. Vaříme tak, aby všechen vývar zůstal v pokrmu. Žitno - pohankové těstoviny neobsahují mnoho lepku, takže se příliš vody nenasají.
Kuřecí maso obereme, nakrájíme na kousky a přidáme do těstovin, popř. můžeme doplnit i zeleninou z vývaru, dochutíme solí a pepřem. Žitno-pohankové těstoviny s masem vložíme do vymaštěného pekáče a krátce v troubě zapečeme (30 minut) Nevadí, když nudle budou ve vývaru trochu plavat.
V misce rozmícháme mléko a vejce, můžeme použít i sladkou smetanu, sójové mléko nebo syrovátku. Touto směsí zapékané těstoviny zalijeme. Pečeme asi 40 minut na 170 °C na program horký vzduch nebo horký vzduch + pára.
Můžeme doplnit čerstvou petrželkou, pažitkou nebo jinými bylinkami podle chuti.
Zapečené žitno-pohankové nudle s kuřecím masem podáváme nejlépe s listovými saláty. V zimě je vhodná např. červená řepa nebo kysané zelí.
Pokrm můžeme podávat jako běžný oběd nebo večeři.