Zapečený květák v bešamelu recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 60 g máslo strouhanka 150 ml mléko tuk 900 g květák 45 g hladká mouka 150 g tvrdý sýr (eidam)
Postup Zapečený květák v bešamelu
Postup přípravy receptu
-
Omytý květák rozebereme na malé růžičky a dáme vařit téměř doměkka. Uvařený květák necháme vychladnout
Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, do které zvolna přiléváme za stálého míchání mléko, až vznikne hustá kaše. Do prochladlé kaše přimícháme žloutky, najemno strouhaný tvrdý sýr a z bílků tuhý sníh. V případě, že je sýr hodně slaný, nepřidáváme žádnou sůl. V opačném případě osolíme podle potřeby
Uvařený a vychladlý květák promícháme s připravenou směsí a dáme do předem vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací mísy. Květák v bešamelu zvolna pečeme asi 30 minut, dokud se na povrchu neudělá zlatavá kůrčička
Zapečený květák v bešamelu podáváme s vařeným bramborem a okurkovým salátem.