Zapékaná pohanka s čočkou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 stroužky česnek sůl 2 lžíce máslo 4 ks hřebíček 0.5 lžičky kari 250 g čočka 400 g pohanka 1 ks velká cibule mletá skořice 3 lžíce olej nebo sádlo mletý černý pepř
Postup Zapékaná pohanka s čočkou recept
Postup přípravy receptu
-
Čočku namočíme na 2 hodiny a ve stejné vodě uvaříme téměř doměkka, osolíme až před koncem vaření. Odlijeme část vody, ve které se vařila, asi 100 ml v hrnci necháme.
Mezitím co se vaří čočka, si připravíme pohanku. Pohanku krátce opražíme na sucho, zalijeme vroucí vodou (přibližně 1,5 krát tolik vody, kolik je pohanky), osolíme a necháme vřít 3 minuty, přikryjeme pokličkou, zabalíme do utěrky a deky a necháme asi 15 minut, než se voda vstřebá a pohanka změkne.
Na sádle nebo oleji mírně osmahneme nakrájenou cibuli s hřebíčkem a najemno nasekaným česnekem. Přemístíme do pekáče (hřebíček vyndáme), přidáme čočku s částí vody, ve které se vařila, promícháme s pohankou a ochutíme pomocí kari, skořice, pepře a případně ještě osolíme. Zarovnáme a na povrch a poklademe kousky másla.
Pohanku s čočkou zapékáme při 180 °C 15 minut, poté poklademe zbytkem másla a necháme ho rozpustit.
Zapékanou pohanku s čočkou podáváme jen tak nebo s klobásou nebo s volským okem.