Zapékaná pohanka s čočkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 stroužky česnek
sůl
2 lžíce máslo
4 ks hřebíček
0.5 lžičky kari
250 g čočka
400 g pohanka
1 ks velká cibule
mletá skořice
3 lžíce olej nebo sádlo
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Čočku namočíme na 2 hodiny a ve stejné vodě uvaříme téměř doměkka, osolíme až před koncem vaření. Odlijeme část vody, ve které se vařila, asi 100 ml v hrnci necháme.

  2. Mezitím co se vaří čočka, si připravíme pohanku. Pohanku krátce opražíme na sucho, zalijeme vroucí vodou (přibližně 1,5 krát tolik vody, kolik je pohanky), osolíme a necháme vřít 3 minuty, přikryjeme pokličkou, zabalíme do utěrky a deky a necháme asi 15 minut, než se voda vstřebá a pohanka změkne.

  3. Na sádle nebo oleji mírně osmahneme nakrájenou cibuli s hřebíčkem a najemno nasekaným česnekem. Přemístíme do pekáče (hřebíček vyndáme), přidáme čočku s částí vody, ve které se vařila, promícháme s pohankou a ochutíme pomocí kari, skořice, pepře a případně ještě osolíme. Zarovnáme a na povrch a poklademe kousky másla.

  4. Pohanku s čočkou zapékáme při 180 °C 15 minut, poté poklademe zbytkem másla a necháme ho rozpustit.

  5. Zapékanou pohanku s čočkou podáváme jen tak nebo s klobásou nebo s volským okem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!