Zapékaná rýže s tuňákem recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
sůl
2 plátky máslo
1 ks hermelín
1 lžička saturejka
mletý bílý pepř
2 - 3 konzervy tuňák v olivovém oleji
150 g balkánský sýr
1/2 kelímku smetana na vaření
2 hrstě nať jarní cibulky
1,5 - 2 hrnky jasmínová rýže

Postup přípravy receptu

  1. Jasmínovou rýži propláchneme, vložíme do hrnce vymazaného olejem, mírně osolíme, přidáme saturejku a zalijeme vodou asi 1,5 cm nad rýži. Tento obsah se nám během dušení vsákne. Rýži uvaříme téměř doměkka, stačí 12 - 15 minut

  2. Mezitím si pekáček vymažeme máslem. Hermelín nakrájíme na tenké plátky a balkánský sýr nastrouháme nahrubo. Tuňáka slijeme. Nať jarní cibulky opláchneme a nakrájíme na jemná kolečka

  3. Půlku rýže po mírném vychladnutí vsypeme do zapékací misky, rozprostřeme tuňáka, posypeme cibulovou natí a nakonec poklademe hermelín s balkánským sýrem. Zasypeme zbytkem rýže a urovnáme. Smetanu na vaření ochutíme mletým pepřem a rýži zalijeme. Na povrch poklademe pár plátků másla. Rýži s tuňákem vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 30 minut

  4. Zapékanou rýži s tuňákem rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme. Ozdobíme zelenou bylinkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!