Zapékaná rýže s tuňákem recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- olej sůl 2 plátky máslo 1 ks hermelín 1 lžička saturejka mletý bílý pepř 2 - 3 konzervy tuňák v olivovém oleji 150 g balkánský sýr 1/2 kelímku smetana na vaření 2 hrstě nať jarní cibulky 1,5 - 2 hrnky jasmínová rýže
Postup Zapékaná rýže s tuňákem
Postup přípravy receptu
-
Jasmínovou rýži propláchneme, vložíme do hrnce vymazaného olejem, mírně osolíme, přidáme saturejku a zalijeme vodou asi 1,5 cm nad rýži. Tento obsah se nám během dušení vsákne. Rýži uvaříme téměř doměkka, stačí 12 - 15 minut
Mezitím si pekáček vymažeme máslem. Hermelín nakrájíme na tenké plátky a balkánský sýr nastrouháme nahrubo. Tuňáka slijeme. Nať jarní cibulky opláchneme a nakrájíme na jemná kolečka
Půlku rýže po mírném vychladnutí vsypeme do zapékací misky, rozprostřeme tuňáka, posypeme cibulovou natí a nakonec poklademe hermelín s balkánským sýrem. Zasypeme zbytkem rýže a urovnáme. Smetanu na vaření ochutíme mletým pepřem a rýži zalijeme. Na povrch poklademe pár plátků másla. Rýži s tuňákem vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme asi 30 minut
Zapékanou rýži s tuňákem rozdělíme na nahřáté talíře a ihned podáváme. Ozdobíme zelenou bylinkou.