Zapékaná zelenina na řecký způsob recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce česnek 900 g brambory 2 ks cibule 450 g mrkev 1 lžíce olivový olej 0.8 šálku zeleninový vývar 4 lžíce parmezán 1 ks velká paprika 2 ks velká cuketa 400 g sterilovaná rajčata 0.5 šálku drobivý sýr podle chuti sůl mletý černý pepř
Postup Zapékaná zelenina na řecký způsob recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Papriku omyjeme a také pokrájíme na jemno. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Nastrouháme si na jemném struhadle parmezán. Sýr pokrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Cukety oloupeme a pokrájíme na podlouhlé plátky.
Zapékací misku vymažeme a naskládáme na její dno brambory, na ně mrkev. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mrkev posypeme lžící strouhaného parmezánu, navrch dáme plátky cukety, osolíme, opepříme. Cukety přelijeme jednou třetinou omáčky, posypeme 1/4 sýra. Totéž opakujeme. Nahoru zapékané mísy pak dáme brambory, mrkev a zbylou omáčku. Takto připravené polijeme zeleninovým vývarem a posypeme zbytkem parmezánu.
Zapékací misku přikryjeme alobalem a zapékáme zhruba 40 minut. Poté odstraníme alobal a pečeme odkryté ještě do té doby, než je zapékaná zelenina včetně brambor měkká.
Omáčku k zapékané zelenině na řecký způsob si připravíme následovně. V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme cibulku, papriku, mírně ochutíme solí a pepřem. Smažíme 10 minut, než zelenina začne hnědnout a změkne. Pak přidáme česnek, vaříme minutu a mícháme. Přidáme rajčata včetně šťávy, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a dusíme dalších pět minut.