Zapékaná zelenina na řecký způsob recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžíce česnek
900 g brambory
2 ks cibule
450 g mrkev
1 lžíce olivový olej
0.8 šálku zeleninový vývar
4 lžíce parmezán
1 ks velká paprika
2 ks velká cuketa
400 g sterilovaná rajčata
0.5 šálku drobivý sýr
podle chuti
sůl
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Papriku omyjeme a také pokrájíme na jemno. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Nastrouháme si na jemném struhadle parmezán. Sýr pokrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Cukety oloupeme a pokrájíme na podlouhlé plátky.

  2. Zapékací misku vymažeme a naskládáme na její dno brambory, na ně mrkev. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Mrkev posypeme lžící strouhaného parmezánu, navrch dáme plátky cukety, osolíme, opepříme. Cukety přelijeme jednou třetinou omáčky, posypeme 1/4 sýra. Totéž opakujeme. Nahoru zapékané mísy pak dáme brambory, mrkev a zbylou omáčku. Takto připravené polijeme zeleninovým vývarem a posypeme zbytkem parmezánu.

  3. Zapékací misku přikryjeme alobalem a zapékáme zhruba 40 minut. Poté odstraníme alobal a pečeme odkryté ještě do té doby, než je zapékaná zelenina včetně brambor měkká.

  4. Omáčku k zapékané zelenině na řecký způsob si připravíme následovně. V pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme cibulku, papriku, mírně ochutíme solí a pepřem. Smažíme 10 minut, než zelenina začne hnědnout a změkne. Pak přidáme česnek, vaříme minutu a mícháme. Přidáme rajčata včetně šťávy, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a dusíme dalších pět minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!