Zapékané brambory s cibulí recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 lžíce olej
3 ks vejce
40 dkg brambory
3 lžíce mléko
5 ks menší cibule
1 špetka mletý pepř
20 dkg uzený bůček
1 lžička koření na americké brambory
1 hrst barevná zelenina

Postup přípravy receptu

  1. Dáme si vařit asi na 1 hodinu uzený bůček na pařák, nerozbalený v původním obalu. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Menší cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Do menší dózy s víčkem dáme 3 lžíce oleje, 1 lžičku amerického koření na brambory a promícháme. Do toho vložíme nakrájenou cibuli a dózu uzavřeme. Občas nádobu převrátíme, aby cibule do sebe natáhla ochucený olej

  2. Uvařený bůček necháme trochu zchladnout. Potom obal rozstřihneme a šťávu ze sáčku vylijeme do zapékací formy. Přidáme olej z cibulí a krouživým pohybem rozlijeme po dně i po stěnách zapékací formy. Brambory protlačíme přes kolečko na salát a bůček nakrájíme na malé kostky. Přidáme dle vlastního výběru trochu barevné zeleniny, aby byl pokrm trochu pestrý. Vše dáme do zapékací formy, velmi jemně poprášíme kořením na brambory a dobře promícháme. Brambory by měly být v nižší vrstvě. Urovnáme je a do nich vtlačíme čtvrtky cibule

  3. Vložíme do předehřáté trouby a 25 minut zapékáme při 200 °C. Ve 3 lžících mléka rozšleháme vejce s pepřem. Předpečené brambory zalijeme vejci a vložíme zpět do trouby ještě na 15 minut. Brambory ani vejce nesolíme

  4. Zapékané brambory s cibulí rozdělíme na nahřáté talíře a podáváme jako hlavní chod. Jako přílohu můžeme přidat salát nebo jinak upravenou zeleninu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!