Zapékané jahodové mističky recept
Apetit Recepty dezertySuroviny na recept
- 1 špetka sůl mléko 800 g jahody 1 lžička mletá skořice 400 g listové těsto 1 lžička mletý zázvor 3 lžíce maizena 60 - 80 g třtinový cukr 1 lžíce třtinový cukr
Postup Zapékané jahodové mističky
Postup přípravy receptu
-
Jahody očistíme, překrájíme na čtvrtky, menší jahody můžeme nechat celé. Přisypeme cukr a maizenu
Jahodovou náplň nezapomeneme okořenit (skořice, zázvor), vše promícháme, případně maličko promačkáme šťouchadlem na brambory nebo jen vidličkou
Domácí listové těsto rozválíme na cca 3 - 4 mm silný plát. Z vyváleného listového těsta vykrojíme pomocí menší dortové formy kola, musí být dostatečně velká, aby nám pokryla dno i strany zapékacích mističek
Dále vykrojíme malá kola (pomocí skleničky), ta nám poslouží k překrytí náplně
Zapékací mističky jemně vymažeme máslem, vložíme větší kolo a pomocí prstů pěkně upěchujeme na dno i do stran
Každou zapékací mističku bohatě naplníme jahodovou směsí a překryjeme menším kolečkem listového těsta. Okraje přimáčkneme a přebytečné těsto můžeme pomocí nože seříznout
Vrch mističek potřeme mlékem, posypeme třtinovým cukrem promíchaným se špetkou soli a propícháme vidličkou
Připravené listové mističky vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 30 minut, až je povrch zlatavý
Zapečené jahodové mističky ihned po upečení podáváme jako teplý dezert. Pozor, jahody jsou uvnitř velmi horké!