Zapékané špenátové brambory recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 10 plátků slanina 2 lžíce olej 2 ks bobkový list 10 ks velké brambory 1 lžička mletý kmín náplň 2 stroužky česnek 1 lžíce máslo 100 g gouda 250 g listový špenát podle chuti sůl mletý černý pepř na potření 2 lžíce máslo
Postup Zapékané špenátové brambory recept
Postup přípravy receptu
-
Velké brambory důkladně omyjeme. Spolu s bobkovým listem a kmínem je vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.
Zatím si omyjeme špenátové listy, očistíme česnek a nasekáme jej. V pánvi rozehřejeme máslo. Vsypeme česnek, krátce osmahneme a přidáme špenát. Přidáme zbylé máslo a společně restujeme asi 5 minut. Pak náplň osolíme a opepříme. Goudu nakrájíme na kostičky a smícháme s vychladlým špenátem.
Uvařené brambory ve slupce podélně rozpůlíme a částečně vydlabeme. Lehce je vytřeme změklým máslem, naplníme špenátem s goudou a ozdobíme plátkem slaniny. Zbylé máslo rozehřejeme.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenátové brambory rozložíme na plech vyložený pečeným papírem, pokapeme máslem a zapékáme asi 15 - 20 minut.
Zapečené špenátové brambory podáváme jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo jako přílohu ke grilovaným masům.