Zapékané špenátové brambory recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

10 plátků slanina
2 lžíce olej
2 ks bobkový list
10 ks velké brambory
1 lžička mletý kmín
náplň
2 stroužky česnek
1 lžíce máslo
100 g gouda
250 g listový špenát
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
na potření
2 lžíce máslo

Postup přípravy receptu

  1. Velké brambory důkladně omyjeme. Spolu s bobkovým listem a kmínem je vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut.

  2. Zatím si omyjeme špenátové listy, očistíme česnek a nasekáme jej. V pánvi rozehřejeme máslo. Vsypeme česnek, krátce osmahneme a přidáme špenát. Přidáme zbylé máslo a společně restujeme asi 5 minut. Pak náplň osolíme a opepříme. Goudu nakrájíme na kostičky a smícháme s vychladlým špenátem.

  3. Uvařené brambory ve slupce podélně rozpůlíme a částečně vydlabeme. Lehce je vytřeme změklým máslem, naplníme špenátem s goudou a ozdobíme plátkem slaniny. Zbylé máslo rozehřejeme.

  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Špenátové brambory rozložíme na plech vyložený pečeným papírem, pokapeme máslem a zapékáme asi 15 - 20 minut.

  5. Zapečené špenátové brambory podáváme jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo jako přílohu ke grilovaným masům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!