Zapekaný lilek recept
Apetit Recepty předkrmySuroviny na recept
- sůl 1 ks cibule 3 ks lilek 2 ks mozzarella 4 lžíce olivový olej 2-3 stroužky česnek prolisovaný sušené oregano 400 g mleté vepřové maso mletý černý pepř 150 g tvrdý sýr (eidam) 4 lžíce rajčatové pyré nebo protlak
Postup Zapekaný lilek
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme omáčku: na trošce oleje a nadrobno nasekanou cibuli orestujeme mleté maso, ochutíme solí, pepřem, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, orestujeme, přidáme rozdrcený česnek a oregano. Samozřejmě se dají použít různé, už hotové omáčky z obchodu
Vyplakaný lilek opláchneme pod studenou vodou, osušíme papírovými ubrousky a opečeme NA SUCHÉ teflonové pánvi, bez oleje, do hněda. Tímhle se ještě odpaří přebytečná tekutina a kolečka se o polovinu ztenčí
Dno pekáče nebo zapékací mísy vymažeme olivovým olejem a naskládáme vrstvu lilku, na ni vrstvu připravené masové omáčky a nakonec kousky mozzarelly
Navrstvíme další vrstvu lilku, poukladáme další kousky mozzarelly, posypeme nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem a pokapeme olivovým olejem
Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby na asi 170°C. Přikryté pečeme asi 40 minut, pak alobal sejmeme a zapečeme asi 15 minut
Zapékaný lilek podáváme s bagetou.