Zdravý pohankový dezert recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-2 špetky sůl
3 ks vejce
50 g máslo
400 g jablko
3-4 lžíce med
200 g pohanka
700 ml sójové mléko
na ozdobu
mandle
podle chuti
mletá skořice
podle potřeby
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Do vařícího sójového mléka přidáme vymytou pohanku, špetku nebo dvě soli a vaříme za stálého míchání 5 minut. Poté jako u rýže necháme odpočívat zakryté pod peřinou 30 minut.

  2. Jablka omyjeme a nastrouháme celé i s jádrem, šťopky i se semínky vybereme. Přidáme do nich 2 lžíce medu a skořici. Uvařenou pohanku dáme do mísy a necháme vychladnout. Vyšleháme z bílků sníh a do vychladlé kaše lehce zamícháme spolu se žloutky, lžící medu s rozpuštěným máslem.

  3. Do pekáčku nebo mísy na pečení vymazané máslem dáme polovinu kaše, na kterou poklademe vrstvu jablek. Zbylou kaší polijeme jablka a ozdobíme mandlemi. Vložíme do předem vyhřáté trouby na asi 45 minut. Z počátku pečeme pohankový dezert na 180 °C a ke konci ztlumíme na 150 °C.

  4. Zdravý pohankový dezert můžeme podávat i jako hlavní chod a chutná i masožravcům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!