Zeleninový nákyp na bolzanský způsob recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 svazek pažitka 1 svazek oregano 125 g mozzarella 2 ks velké rajče mletý černý pepř 1 ks baklažán mořská sůl 1 ks malá salátová okurka 1 ks zelená cibule 1 ks středně velká zucchini (cuketa) 3 lžíce máslo nebo neztužený rostlinný tuk omáčka 5 dl mléko muškátový květ 50 g parmezán 3-4 lžíce hrubozrnná mouka 40 g máslo nebo neztužený rostlinný tuk
Postup Zeleninový nákyp na bolzanský způsob recept
Postup přípravy receptu
-
Ohnivzdornou nádobu vymastíme. Cibulku, zucchini (cuketa), okurku a oloupaná rajčata pokrájíme na plátky. Baklažán taktéž pokrájíme na plátky a trochu osolíme. Bylinky přebereme a pokrájíme nadrobno. Zeleninu klademe ve vrstvách do nádoby a každou vrstvu posypeme posekaným oreganem a pokrájenou pažitkou, osolíme a okořeníme.
Na přípravu omáčky zahřejeme v hrnci máslo nebo rostlinný tuk, ve kterém opražíme mouku. Za stálého míchání přilijeme mléko, omáčku necháme povařit a mícháme, dokud nevznikne hustá omáčka. Osolíme mořskou solí, okořeníme, mletým černým pepřem, muškátovým květem a dochutíme parmezánem.
Omáčku nalijeme na zeleninu a vrch obložíme plátky mozzarelly. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zeleninový nákyp 20 - 30 minut, vybereme a hned podáváme.
Tip: Na nákyp můžeme samozřejmě použít i jiné druhy zeleniny jako květák a brokolici. Tvrdší druhy zeleniny je třeba krátce před pečením blanšírovat.