Zeleninový nákyp na bolzanský způsob recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 svazek pažitka
1 svazek oregano
125 g mozzarella
2 ks velké rajče
mletý černý pepř
1 ks baklažán
mořská sůl
1 ks malá salátová okurka
1 ks zelená cibule
1 ks středně velká zucchini (cuketa)
3 lžíce máslo nebo neztužený rostlinný tuk
omáčka
5 dl mléko
muškátový květ
50 g parmezán
3-4 lžíce hrubozrnná mouka
40 g máslo nebo neztužený rostlinný tuk

Postup přípravy receptu

  1. Ohnivzdornou nádobu vymastíme. Cibulku, zucchini (cuketa), okurku a oloupaná rajčata pokrájíme na plátky. Baklažán taktéž pokrájíme na plátky a trochu osolíme. Bylinky přebereme a pokrájíme nadrobno. Zeleninu klademe ve vrstvách do nádoby a každou vrstvu posypeme posekaným oreganem a pokrájenou pažitkou, osolíme a okořeníme.

  2. Na přípravu omáčky zahřejeme v hrnci máslo nebo rostlinný tuk, ve kterém opražíme mouku. Za stálého míchání přilijeme mléko, omáčku necháme povařit a mícháme, dokud nevznikne hustá omáčka. Osolíme mořskou solí, okořeníme, mletým černým pepřem, muškátovým květem a dochutíme parmezánem.

  3. Omáčku nalijeme na zeleninu a vrch obložíme plátky mozzarelly. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme zeleninový nákyp 20 - 30 minut, vybereme a hned podáváme.

  4. Tip: Na nákyp můžeme samozřejmě použít i jiné druhy zeleniny jako květák a brokolici. Tvrdší druhy zeleniny je třeba krátce před pečením blanšírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!